28. Februar 2020.

15:53 ČETVRTAK, 16. 01. 2020. - 15:53 Autor: Marija Trišić

OBELEŽEN DAN NACIONALNE KULTURE RUMUNA, 15.JANUAR

Na jučerašnji dan, 15.januara 1850.godine, rođen je jedan od najvećih rumunskih pesnika Mihaj Eminesku. Ovaj dan obeležava se kao Dan nacionalne kulture Rumuna, a program su juče tim povodom pripremili Fondacija “Protopop Trajan Oprea” i KUD „Luceafărul".

podeli

Ono što je za Engleze bio Šekspir, za Nemce Gete, to je za Rumune bio Mihai Eminesku - autor koji je u svojoj poeziji najbolje opisao dušu ovog naroda. Ovaj romantičarski pesnik i romanopisac, često se navodi kao najpoznatiji i najuticajniji autor Rumunije. Zbog toga se dan njegovog rođenja proslavlja kao Dan nacionalne kulture Rumuna, a Fondacija Protopop Trajan Oprea obeležila ga je programom koji je počeo “Čajankom u pet”, po uzoru na pesnikov običaj da svakodnevno u to vreme ispija čaj. Kako je on bio i priznato novinar, usledio je i deo druženja pod sloganom Eminesku – Arhangel rumunskog novinarstva.

Kulturno umetnički program recitala i pesama priređen je i u novom renoviranom prostoru KUD „Luceafărul“, koje i nosi naziv po jednoj od najpoznatijih Emineskuovih pesama.

„U prevodu, „Luceafărul“ znači Zvezda Danica, a mi se, sa ponosom, svaki put kada se popnemo na scenu, trudimo da našu zvezdu prikažemo u što boljem svetlu. Želim da zahvalim svim dobrim ljudima koji su se odazvali na naš poziv da nam pomognu da renoviramo našu kuću, slobodno mogu tako da je nazovem jer sam ovde odrasla, kao i mnogi drugi članovi društva. Sada imamo mnogo bolje uslove, možemo sa ponosom da dočekamo ljude, i nadam se da nismo ovde stali, već da će nam ljudi i dalje pomagati, da ćemo raditi na novim projektima, i da ćemo našu kuću dovesti u red“, kaže predsednika KUD-a, Marina Zarić.

Oba programa ispratio je veliki broj Rumuna iz Vršca i okoline, iz svih sfera života, a generalni konzul Rumunije u Vršcu, George Dinu, rekao je da ne postoje reči koje nisu već korišćene za pohvalu veličine Mihaja Emineskua, jer ga Rumuni nose u srcima i duši, govoreći jezikom koji im je on ostavio:

„Veoma se radujem što po drugi put imam priliku da prisustvujem obeležavanju ovog značajnog datuma, ali ne želim da mnogo govorim o Emineskuu, jer je on i više nego dovoljno govorio sam za sebe. Zato imamo obavezu i čast da ga se sećamo svakog dana, a ne samo 15.januara, jer nam je on podario književni jezik kojim danas govorimo. Svakoga jutra kada ustanemo, i svake večeri kada krećemo na spavanje, molitvu Bogu upućujemo na jeziku koji nam je ostavio upravo Eminesku, i koji je baza našeg kulturnogh identiteta“, poručio je konzul.

Osim rumunskog, ovaj poeta govorio je i grčki, latinski, italijanski, francuski, španski, turski, albanski i srpski. Za nas je posebno zanimljiv podatak da se Eminesku mnogo interesovao za srpsku narodnu književnost, i u listu Timpul (Vreme) objavljivao srpske narodne pesme kosovskog ciklusa. Dan njegovog rođenja, kao Nacionalni dan rumunske kulture, obeležava se od 2011.godine.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti