25. Maj 2020.

15:26 PETAK, 16. 11. 2018. - 15:26 Autor: Jovana Božić

MAGIČNI SVET NAUKE I TEHNIKE 2018

10. novembar obeležava se kao Svetski dan nauke za mir i razvoj sa osnovnim ciljem da naglasi značaj odgovornog korišćenja naučnih rezultata za dobrobit društva, kao i da podseti da nauka mora biti posvećena miru i razvoju. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana nauke za mir i razvoj je „Nauka, ljudsko pravo“.Ovim povodom i ove godine u Kulturnom centru organizovan je program pod nazivom „Magični svet nauke i tehnike 2018.“

podeli

U velikoj galeriji Kulturnog Centra Vršac učenici i profesori vršačkih srednjih škola predstavili su svojim sugrađanima magični svet nauke i tehnike.Predstavljen je program pod sloganom „Znanje koje ostavlja trag“, namenjen pre svega, školarcima, ali i svim ostalim zainteresovani sugrađanima.

Svaka škola prikazala je zanimljive eksperimente i radove iz svoje oblasti interesovanja,od robota kojim upravljamo preko mobilnih telefona,do edukativnih naočara koji prikazuju realno stanje čoveka koji je pod dejstvom alkohola.

„Stvarno su zainteresovani da pokažu to što su pravili,da jedni drugima pokažu šta sve mogu i da razmene iskustva, a ponekad ih možda inspirišu drugi za neke nove ideje.“ kaže Milan Njegomir, nastavnik ŠC“Nikola Tesla“.

Svetski dan nauke u Vršcu je prvi put organizovan 2016 godine, i tada su učešće uzele samo dve srednje škole iz Vršca.

„Od prošle godine u programu učestvuju sve Vršačke srednje škole,i mislim da je to prava prilika da nauku predstave na jedan interesantniji i magičniji način, što je posebno interesantno učenicima koji su malo mlađi.“ ističe Danijela Stojanov,PR Kulturnog Centra Vršac.

Ovakav mali sajam nauke može u velikoj meri uticati na opredeljenje mlađih generacija, i možda se uz pomoć starijih đaka već sada odluče za neku buduću profesiju ili naučnu disciplinu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve