26. Septembar 2020.

11:18 UTORAK, 10. 12. 2019. - 11:18 Autor: Marija Trišić

“KARAVAN RUMUNSKOG POZORIŠTA” U VLADIMIROVCU

U devet vojvođanskih opština ili preciznije 42 naseljena mesta živi više od 30.000 građana rumunske nacionalnosti. Najviše ih je u Banatu, gde je rumunski jezik u službenoj upotrebi, pa se velika pažnja posvećuje i potrebama mladih. Tradicionalno se već par godina unazad odvija „Karavan rumunskog pozorišta za decu“, Rumunskog kulturnog instituta iz Bukurešta.

podeli

Projekat „Karavan rumunskog pozorišta za decu iz Vojvodine “, koji organizuje Rumunski kulturni institut iz Bukurešta, predstavljen je povodom nacionalnog dana Rumunije u školama u Uzdinu, Banatskom Novom Selu, Mramorku i u Vladimirovcu.

Predstave sa glumcima iz Rumunije organizovane su i ranijih godina, a sada po prvi put i u školi u kojoj se nastava ne izvodi na rumunskom jeziku, već deca uče rumunski kao maternji jezik sa elementima nacionalne kulture.

“Jako je bitno da deca gledaju jednu predstavu na rumunskom jeziku, a mi smo im sada približili Bukurešt. Zadovoljni su, videla sam to na njihovim licima, interaktivno su učestvovali u predstavi, I to će mnogo uticati na njihove dalje afinitete prema glumi. Možda ćemo uspeti ponovo da organizujemo, sa našim profesorima, pozorišne dane za decu u školama”, navodi Rodika Almažan, koordinator Odbora za obrazovanje pri Nacionalnom savetu rumunske nacionalne manjine u Srbiji.

Pored profesionalnih glumaca, u projektu Rumunskog kulturnog instituta učestvuju i apsolventi i asistenti Univerziteta za kinematografiju i pozorišnu umetnost “Jon Luka Karađale” iz Bukurešta, a Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji ima nameru da ovu uspešnu saradnju nastavi ali i proširi.

“Videćemo da li je izvodljivo da naši glumci Profesionalne scene na rumunskom pri NP Sterija, odu u Bukurešt, budu tamo dodatno obučeni da postave jednu pozorišnu predstavu za decu, ali da onda imamo i multiplikativni efekat: da oni dođu ovde u Banat, u Vojvodinu, i da dalje tokom godine obuhvatimo svamesta gde žive Rumuni, da sva deca dobiju priliku da vide jedan jako lep pozorišni spektakl za decu”, objašnjava predsednik Nacionalnog saveta Daniel Magdu.

Osim predstava, održane su i radionice pozorišne igre, u koje su bili uključeni i nastavnici i roditelji kako bi se upoznali sa pozorišnim alatima i tehnikama koje se mogu koristiti u obrazovnom procesu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve