23. Januar 2021.

11:53 NEDELJA, 24. 11. 2019. - 11:53 Autor: Marija Trišić

Počela kampanja „Posadi svoje drvo i negujmo ga zajedno“

U okviru sveobuhvatne akcije pošumljavanja Srbije, Vrščani su posadili prvih 1000 stabala uz međunarodni put ka Rumuniji na izlazu iz Vršca. Ovo je samo prva u nizu akcija, koje za cilj imaju postizanje veće pošumljenosti Vršca, proširenje zelenih oaza i unapređenje životne sredine

podeli

Grad Vršac započeo je svoju kampanju pod sloganom „Posadi svoje drvo i negujmo ga zajedno“, podizanjem vetrozaštitnog pojasa na međunarodnom putu ka Rumuniji. Uprkos jakom vetru, pozivu gradonačelnice Vršca da se priključe prvoj akciji organizovanoj u saradnji sa službom Zelenila, odazvali su se Vrščani svih generacija.

Tv Banat

„Pozvali smo i sva udruženja, a posebno mi je veliko zadovoljstvo što su se đaci osnovnih i srednjih škola pojavili u zaista velikom broju. Ideja nam je da, za početak, posadimo 1000 stabala, i na taj način učinimo naš grad lepšim i zdravijim mestom za život“, navela je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Da nisu vični samo organizovanju, već spremni da se aktivno uključe u realizaciju, predstavnici grada pokazali su i ličnim primerom, uz osmeh, a u akciji su zaista učestvovali svi – od najmlađih do najstarijih, đaci, zaposleni, penzioneri, kao i proslavljeni vršački sportisti.

„Motiv nam je to što smo prepoznali značaj ove akcije, jer ipak priroda je nama potrebna a ne mi njoj, i moramo da je čuvamo. Imamo lep Vršački breg, ali smo hteli da zasadimo poneko drvo i u ravnici, i nadam se da će se akcija nastaviti, da će građani Vršca u još većem broju doći da učestvuju u sadnji drveća“, poručio je Damir Fejzić, naš proslavljeni tekvondista i prvi vršački olimpijac posle 60 godina.

„Došli smo da posadimo drveće, zato što je ono jedan od glavnih izvora kiseonika, a drveće ima i fotosintezu, čime optimizuje klimu“, objašnjava svoje razloge za učešće Sofija Tolanov, učenica VIII razreda OŠ „Paja Jovanović“

Ovom akcijom, zapravo, obnavlja se i proširuje postojeći, i podiže novi vetrozaštitni pojas na putu prema granici, na površinama predviđenim komasacijom.

„Sadnja je planirana na deonici u dužini od 4km. Sadimo jasen, u jednom drvoredu, a na proleće planiramo da sadimo niže rastinje. Ovo je međunarodni put, i podizanjem vetrozaštitnog pojasa sprečićemo da u zimskom periodu, u vreme snežnih padavina, vetar nanosi sneg na put“, objašnjava Slobodan Jovanov, član gradskog veća zadužen za resor poljoprivrede.

Osim toga, štitiće useve i u sušnim perodima, kada jaki vetrovi često odnose i više slojeva zemlje sa oranica.

Podizanjem novih drvoreda povećava se i procenat pošumljenosti teritorije grada, koja trenutno iznosi 8%. što jeste više od pokrajinskog proseka, ali je van zaštićenog područja Vršačkih planina, on je mnogo manji - svega 20%.

„To je vrlo mali procenat, i ovo je početak pošumljavanja onog dela grada koji nije dovoljno pošumljen. Kada budemo pošumili sve površine predviđene komasacijom, Grad Vršac će postići 10% pošumljenosti, što je blizu 14% koliko je planirano da ona iznosi u pokrajini u narednom periodu“, objašnjava Miloš Vasić, član gradskog veća zadužen za resor zaštite životne sredine.

Sledeća akcija biće realizovana u centru Vršca, a sadnja je planirana na još nekoliko lokacija u gradu, kao i u seoskim sredinama.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve