23. Januar 2021.

15:25 SREDA, 20. 11. 2019. - 15:25 Autor: Marija Trišić

BESPLATNA AUTOSEDIŠTA ZA DECU

Četvrtu godinu zaredom Grad Vršac roditeljima novorođenih beba poklanja dečija autosedišta. Pre nego što im se uruči poklon, za njih je organizovano informativno predavanje, uz praktičnu obuku za korišćenje autosedišta, jer su, uprkos uvreženom mišljenju da su deca u saobraćaju najzaštićenija kada su sa roditeljima, statistike i više nego zabrinjavajuće.

podeli

U poslednjih pet godina na putevima u Srbiji poginulo je 65 dece, a sva deca poginula u ovoj godini bila su putnici. I najveći broj teško povređenih mališana, strada upravo pod nadzorom roditelja, koji ne koriste sve zaštitne sisteme kada prevoze svoju decu, ili ih koriste, ali ne pravilno, upozoravaju iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

„Nije dovoljno samo da imate sedište, morate da znate i da ga pravilno koristite. Kroz pravilno korišćenje vi ćete, i ako neko drugi napravi grešku, imati mogućnost da tu grešku ispravite, ili ublažite time što ste pravilno koristili sedište i pojas“, objašnjava Radivoje Trifunović iz Odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije

Na teritoriji grada Vršca, u 49% slučajeva mališani stradaju kao putnici. Zbog toga je, osim predavanja, u saradnji sa Centrom za promociju bezbednosti saobraćaja, održana i kratka obuka za pravilno postavljanje i korišćenje dečijih sedišta.

„Informacije su zaista bile korisne, tema je vrlo ozbiljna, mislim da zaista tako treba i pristupiti svemu ovome i svakome će značiti“, kaže jedna od majki, Marijana Matijević.

„Bilo je zaista korisno, pitala sam nešto što mi nije bilo jasno i dobila odgovore, tako da – hvala im puno“, dodaje Sanja Šalinački.

Ovakve obuke i predavanja samo su jedna od mera koje Grad kontinuirano sprovodi, jer je bezbednost dece jedna od najvažnijih stavki u unapređenju opšte bezbednosti u saobraćaju.

„Pored ovih, preduzimamo i niz drugih aktivnosti, kako bismo taj trend bez poginule dece održali. Od 2013.godine na teritoriji Grada Vršca nema poginule dece, međutim imamo povređene mališane, i prosečno se u toku godine povredi od petoro do sedmoro dece, i radimo na tome da i taj procenat smanjimo“, navodi Miloš Vasić, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Vršca.

U prvoj polovini tekuće godine, već je podeljeno 100 dečijih autosedišta, ovom prilikom još stotinu, a do kraja godine dobiće ih još 150 porodica. Deca koja se rode u novembru i decembru svoja sedišta dobiće u prva tri meseca naredne godine.

Pogledajte video:


 

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve