19. Januar 2021.

14:19 ČETVRTAK, 14. 11. 2019. - 14:19 Autor: Marija Trišić

U TOKU OBUKA NSZ (NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE) ZA FRIZERE

U saradnji sa Akademijom Oxford, vršačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje realizuje obuku za frizere. Obuka se sprovodi u Gerontološkom centru.

podeli

Već deceniju i po, o frizurama najstarijih dama i gospode u Gerontološkom centru u Vršcu brine Branislav Prijić. Dame su, naravno, češći posetioci, i za njegove usluge imaju samo reči hvale.

„Ma nemam reči, sve nas frizira, lakira, tapira, čim imamo neku proslavu odmah smo tu, nas dve tri stalno dolazimo, uvek smo frizirane“, kaže jedna od korisnica centra, Nataša Popov.

Do salona često svraća i 93-ogodišnja Danica Petrović, koja je inače 50 godina radila kao frizer. Kaže da i kad bi mogla – ništa ne bi menjala, jer nema lepšeg posla od frizerskog.

„Sve mi je lepo u tom poslu, pa ne bih se bavila njime toliko dugo. Svoju profesiju ne bih menjala nizašta na svetu“, kaže Danica.

Bane, kako ga od milošte oslovljavaju, odnedavno ima i ispomoć, jer se upravo ovde održava obuka za frizere Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Petnaest godina intenzivno se bavim ovim poslom, i jako mi je drago što ću mkoći da prenesem svoja znanja drugim, novim ljudima u ovom poslu“, ističe Bane.

„Instruktor nam je baš puno pokazao, sve što je mogao zapravo, da naučimo i steknemo osnovna znanja i veštine, a posle ćemo videti, kakve su mogućnosti da nastavimo da se bavimo ovim poslom“, navodi jedna od polaznica, Gordana Ostojić.

A šanse za to su prilične, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, jer je obuka i organizovana nakon sagledavanja potreba tržišta. Obuka za frizere jedna je od dužih, traje 360 sati i završiće se oko 10.januara.

„Svi polaznici će tada polagati i dobiti sertifikate, i ono što je još važnije, moći će da preko Nacionalne službe za zapošljavanje nađu zaposlenje ili preko poslodavaca ili da otvore svoje radnje, frizerske salone, uz pomoć i podršku države. U ovom trenutku mislim da postoji mogućnost i rešenje za sve njih“, objašnjava v.d.direktora NSZ, Radojica Lazin.

U organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, uporedo se realizuju i obuke za gerontodomaćice, zidare i IT obuka za lica sa invaliditetom.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve