07. Jul 2020.

15:10 SREDA, 13. 11. 2019. - 15:10 Autor: Marija Trišić

KOŠAVA – JEDNO OD GLAVNIH OBELEŽJA VRŠCA

Vršac je ovih dana ponovo u centru pažnje – zbog vetra. Jaka košava počela je juče, a prema prognozama, biće je i narednih dana. Najveći udari zabeleženi su juče u juče oko 15 časova i iznosili su oko 30 m/s ili 108 km/h.

podeli

Oboreni platan, koji je pri padu srušio i deo ograde na ulazu na stadion iz gradskog parka – jedina je do sada evidentirana šteta koju je u poslednja dva dana načinila košava, a ovaj slučaj podseća i da ovakva upozorenja (o zabrani kretanja u blizini drveća kada duva vetar), treba ozbiljno shvatiti.

Vršac inače ima preko 200 vetrovitih dana u godini, a košava je najčešća i najžešća, jer često duva i preko 110 kilometara na čas. Dešavalo se ranije da podigne krovove, polomi oluke, drveće, ali kažu da se i ono aklimatizovalo i „naučilo“ na jake udare, a vršački neimari već su se izveštili u gradnji otpornijoj na vetar.

„Juče i danas košava je u Vršcu imala udare jačine od preko 100 km/h, a u toku noći najavljeno je njeno slabljenje, pa nas u četvrtak očekuje vetar manjeg intenziteta. U petak ponovo u pojačanju, posebno u ovim našim, košavskim krajevima.“ (stand-up)

Najjači udari vetra u Vršcu zabeleženi su u januaru 1987.godine – 173km/h, a u novije vreme u jfebruaru 2014. kada su iznosili 170km/h.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve