25. Januar 2021.

15:28 ČETVRTAK, 7. 11. 2019. - 15:28 Autor: Marija Trišić

RENOVIRANA CRKVA PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG U DOBRICI

Sredstvima iz budžeta Opštine Alibunar, i ove godine izveden je deo radova na sanaciji Crkve Preobraženja Gospodnjeg u Dobrici. Ovoga puta, u pitanju je sanacija krova crkve.

podeli

Izgradnja Crkve Preobraženja Gospodnjeg u Dobrici počela je 1802., a crkva je završena i osvećena 1806.godine. Sveobuhvatna obnova hrama otpočela je 2013. i od tada se svake godine ponešto sanira i uredi. Opština Alibunar po konkursu je ove godine odobrila sredstva za radove na sanaciji krova crkve, koji je bio u toliko lošem stanju, da da je postojala opasnost da se uruši, i ozbiljno ošteti i unutrašnjost hrama.

Ove godine obnovljena su i severna, južna i zapadna unutrašnja vrata crkve, što će dodatno doprineti očuvanju unutrašnjosti hrama, koji se zbog svog značaja nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Preostalo je još, kako kaže paroh, oslikati tavanicu i nebo unutar hrama, i on će zablistati u punom sjaju. Za radove na sanaciji krova, opština je izdvojila 680.000 dinara, a ovo je samo jedan od hramova za koji su ove godine odobrena sredstva.
 

Sa ovakvim izdvajanjima iz budžeta nastaviće se i u narednim godinama, najavio je predsednik opštine, a jedan od prioriteta biće svakako i centralni hram u Alibunaru, na kojem je neophodno urgentno urediti fasadu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve