28. Septembar 2020.

13:51 ČETVRTAK, 7. 11. 2019. - 13:51 Autor: Marija Trišić

NAKON 40 GODINA RENOVIRA SE RUMUNSKA CRKVA U SELEUŠU

Na teritoriji Opštine Alibunar u toku su radovi na sanaciji više verskih objekata, i posle 40 godina, renovira se i hram rumunske pravoslavne crkve u Seleušu, posvećen Silasku svetog duha na apostole. Radove je obišao predsednik Opštine, Dušan Dakić.

podeli

Hram rumunske pravoslavne crkve u Seleušu, posvećen Silasku svetog duha na apostole, podignut je 1809.godine. Zdanje staro 210 godina, poslednji put je ozbiljnije sanirano pre više od četiri decenije, a unutrašnjost hrama nije rađena i duže – praktično vek i po.

„Ikonopis je rađen 1868. do 1872. Znači od 1872.godine nije rađeno ništa na sanaciji ikonopisa, i sada, posle eto skoro 150 godina, skupili smo sredstva za radove unutar crkve“, navodi hramovni sveštenik, protojerej Kristian Babuc.

Unutrašnji radovi skoro su završeni, a sanacija fasade potrajaće još neko vreme. Za njihovo izvođenje, i u ovoj godini izdvojena su sredstva iz opštinskog budžeta

„Opština Alibunar je iz svog budžeta izdvojila 300.000 dinara za ovu godinu, Kancelarija Vlade Republike Srbije za verske zajednice – još 200.000 dinara, a nije zanemarljivo ni učešće same Crkvene opštine Seleuš za ove radove“, kaže predsednik Opštine Alibunar, Dušan Dakić.

Ukupna vrednost svih radova na objektu u Seleušu je oko 3 miliona dinara, a osim opštine i republičke vlade, sredstva su obezbedili meštani i donatori. Zahvaljujući donacijama, u prethodnom periodu uređeni su i sadržaji u porti hrama.

„Do sada smo uradili ovu prelepu salu, dobili smo pomoć isto od Opštine Alibunar, i naravno od meštana Seleuša. Uradili smo dečije igralište, uz pomoć sela i opštine, za ovaj senik, ili letnjikovac, pomoć smo dobili od porodice Fodor, I tako dalje“, nabraja sveštenik.

Što se tiče lokalne samouprave, ona je u ovoj godini iz budžeta izdvojila sredstva za sve verske zajednice, bilo da je u pitanju rumunska, srpska pravoslavna ili evangelistička crkva, koje imaju vernike na teritoriji opštine.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve