28. Septembar 2020.

11:58 ČETVRTAK, 7. 11. 2019. - 11:58 Autor: Marija Trišić

SANIRA SE KOMPLETNA FASADA OŠ „DOSITEJ OBRADOVIĆ“ U BELOJ CRKVI

Ovih dana u toku su radovi na rekonstrukciji fasade Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Beloj Crkvi. Zgrada datira još iz 1896. godine i ovo su ujedno i prvi ozbiljniji radovi na sanaciji zgrade. Radove na rekonstrukciji fasade ove škole, koju pohađa 244 učenika, obišao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

podeli

Kada pogledate ovu fasadu, pomislite da je u pitanju neka napuštena, oronula zgrada, ali nije. U pitanju je belocrkvanska osnovna škola „Dositej Obradović“, radovi na sanaciji fasade su u toku, a do sada je završen deo do ulice. Zgrada u kojoj se nalazi škola podignuta je 1896., a za vaspitno-obrazovni rad koristi se od 1956.. Od tada je vrlo malo, u skladu sa mogućnostima, rađeno na rekonstrukciji i sanaciji, a ove godine, sa tim projektom, Opština Bela Crkva je konkurisala kod Norveške Ambasade i UNOPS programa UN.

„Radovi su vredni oko 100.000 dolara, i finansiraju se u stoprocentnom iznosu. Moram da istaknem da je ovo jedan od samo 8 projekata odobrenih u čitavoj Republici Srbiji, a jedini na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. To je jako značajno za nas, jer ova škola nije rekonstruisana, od njene izgradnje“, ističe predsednik Opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

Osim sanacije svih 1800m2 fasade, preko projekta „Norveška za Vas“, škola je dobila i opremu za informatički kabinet - 20 novih računara, stolice, laptopove, projektore i drugo. To će mnogo značiti unapređenju kvaliteta nastave:

„S obzirom na to da smo ove godine i od Ministarstva prosvete dobili projekat „2000 digitalnih učionica“, mi smo prva škola u opštini koja je završila tu fazu, i sve učionice su opremljene stabilnom i bežičnom internet vezom. Informatički kabinet će nam mnogo značiti, i omogućiti rad sa elektronskim udžbenicima i elektronskim dnevnicima“, objašnjava direktor škole Andriano Juga.

Ovo je još jedan u nizu projekata kojima se nastavlja podizanje kvaliteta obrazovanja i uslova u kojima deca i zaposleni uče i borave, na teritoriji čitave opštine. Već do kraja godine, započeće radovi na rekonstrukciji područnog odeljenja OŠ Marko Stojanovićć, u Crvenoj Crkvi, za koju je pokrajinski sekretarijat odobrio 4,5 miliona dinara.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve