17. Januar 2021.

15:27 ČETVRTAK, 31. 10. 2019. - 15:27 Autor: Marija Trišić

31.10.2019. OŠ „MLADOST“ PROSLAVILA SVETOG LUKU

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki. Svetog Luku kao svog zaštitnika slave i obrazovne ustanove, kao npr. Osnovna škola „Mladost“ iz Vršca, u kojoj je danas tim povodom priređena svečanost.

podeli

Svetog apostola i jevanđelistu Luku Osnovna škola Mladost i ove godine je proslavila u krugu đaka, njihovih roditelja, zaposlenih i brojnih prijatelja i gostiju, a slavskoj službi i rezanju kolača, prisustvovali su i najviši predstavnici grada. Sveti Luka je, pored toga što je bio Hristov učenik i apostol, bio i učen čovek koji je svetom širio veru, a značajan je i kao slikar, odnosno ikonopisac, jer su neke od najlepših i najvažnijih ikona upravo njegovo delo. Bio je lekar, lečio i telo i dušu, zbog čega ga kao zaštitnika i krsnu slavu proslavaljaju brojne porodice, zdravstvene ustanove, ali i obrazovne, kao i ova.

Osnovna škola „Mladost“ Svetog Luku kao slavu proslavlja već čitavu deceniju, i to u godini u kojoj SPC proslavlja osam vekova autokefalnosti, što je za vernike od velikog značaja, a 2019. je i za školu posebno važna.
„Ove godine dobili smo veliku zlatnu medalju, pokrajinsku, za obrazovanje i vaspitanje, većeg odlikovanja nema, a dobili smo i Plaketu Grada Vršca. Sigurna sam da nam je u tome i Sveti Luka pomogao“, istakla je direktorka škole Tatjana Jašin Mojse.

Đaci su sa svojim učiteljima, nastavnicima i veroučiteljima, i ove godine pripremili bogat slavski program, duhovni i dečiji, kojim su kroz recitale i pesme, obeležavanju školske slave dali posebno svečani ton, i ponovo prikazali i svoje brojne talente, na radost prisutnih.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve