17. Januar 2021.

13:50 SREDA, 30. 10. 2019. - 13:50 Autor: Marija Trišić

XI MEMORIJAL DIMITRIJE ARDELJAN

U Gimnaziji Borislav Petrov Braca u Vršcu je po 11.put održan Memorijal Dimitrije Ardeljan. U pitanju je likovna radionica Društva za rumunski jezik Vojvodine, svojevrsni omaž rumunskom akademskom slikaru, koja je još jednom okupila talentovane učenike omogućivši im da iskažu svoj likovni talenat.

podeli

Društvo za rumunski jezik Vojvodine i ove godine je u vršačkoj gimnaziji organizovalo likovnu radionicu Memorijal Dimitrije Ardeljan, posvećenu umetniku, bivšem profesoru Učiteljskog fakulteta i Gimnazije „Borislav Petrov Braca“, koji je za života značajno uticao na rad i kreativnost velikog broja mladih.

„Uticao je pre svega na likovno stvaralaštvo svoje sredine i svojih đaka, pogotovo što su mnogi naši profesori, pa između ostalih i ja, bili njegovi đaci. Tako da je zaista je ovo jedno lepo i prijatno sećanje na profesora“, kaže direktorka Gimnazije Tamara Pešić.

Tv Banat

„Sin sam pokojnog profesora, i on je puno ulagao u mene što se tiče umetnosti, pričao je svako veče sa mnom o umetnosti, o stilovima, o životu. Puno sam naučio od njega, vidim da su i drugi, a i meni je predavao i bio je prilično strog prema meni baš zato što mi je otac. Raduje me ovo što se dešava danas i što traje sve ove godine“, navodi umetnikov sin, Adonis Ardeljan.

„Ova slikarska kolonija ima dvostruki značaj: u prvom redu neguje uspomenu na umetnika koji je na onaj svet otišao u punom jeku svoje kreativnosti, u 51.godini života, a sa druge strane daje mogućnost mladima da se izraze kroz likovno stvaralaštvo, neguju i prikažu svoje talente.“, ističe generalni konzul Rumunie u Vršcu, George Dinu.

„Želimo da omogućimo deci da na ovom memorijalu, odnosno likovnoj radionici, iskažu svoje ideje i inspiraciju kroz različite teme i tehnike umetnosti. Ovoga puta za to smo izabrali minijature“, objašnjava predsednica Odeljenja za likovnu umetnost i dizajn Društva za rumunski jezik Vojvodine, Danijela Barbulov Popov.

Učesnici radionice nisu želeli da govore pred kamerama, ali su, kako je istaknuto, njihovi radovi iako malih dimenzija, vredeli više od hiljadu reči. S druge strane, osim što im je omogućen uvid u razvoj i psihologiju umetnosti, i estetske aspekte stvaralaštva, gimnazijalci imaju priliku da obogate svoj jezički fond i nauče stručnu slikarsku terminologiju na rumunskom jeziku.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve