28. Novembar 2020.

13:36 SREDA, 30. 10. 2019. - 13:36 Autor: Marija Trišić

UREĐENJE GRADSKOG PARKA

Prirodni spomenik vrtne arhitekture, Gradski park u Vršcu, važi za jedan od najlepših u zemlji. Nastao krajem 18.veka, svojevrsna je zelena oaza i jedno od obeležja grada, zbog čega je njegovo redovno održavanje i uređenje od izuzetnog značaja. O tome brine Javno komunalno preduzeće Drugi oktobar kao staralac parka, a u poslednjih nekoliko meseci to je posebno vidljivo.

podeli

Gradski park u Vršcu, površine skoro 6 hektara krasi brojno listopadno i zimzeleno drveće, ukrasno grmlje, šiblje i raznovrsno cveće, a pojedine biljne vrste retke su i vredne, što ovaj park čini pravom botaničkom baštom. Vođeni idejom pa parku vrate stari sjaj, kako kažu u JKP Drugi oktobar, ove godine dosta je urađeno na uređenju parka.

Tv Banat
“Prva veća stvar koju smo uradili je rekonstrukcija zida koji nosi ogradu duž Balkanske i Abraševićeve ulice, odnosno na desnoj strani od glavnog ulaza u park. Obnovljena je dužina od 150 metara, i do kraja godine teba da se uradi preostalih 70-ak metara zida”, navodi šefica Radne jedinice Zelenilo JKP Drugi oktobar, Dragana Hrabar Šipoš.

Obnovljene su parkovske staze i osvetljenje, a po ugledu na nekadašnje koje su bile zaštitni znak parka, postavljene su nove bele klupe, i deo starih je repariran, sa čime će se nastaviti jer je ideja da sve budu takve. Uređen je i centralni deo parka sa muzičkim paviljonom gde će moći da se organizuju koncerti i drugi sadržaji, a nastavlja se i briga o zelenilu.

Tv Banat
“U toku zime planiramo i ozbiljnu sanitarnu seču – orezivanje suvih, trulih i grana podložnih padu usled udara jakih vetrova koji su u Vršcu veoma česti. Na proleće planiramo uređenje cvetnih rundela koje se nalaze levo i desno od fontane, da se doda šimšir koji nedostaje i posadi cveće”, objašnjava Hrabar Šipoš.

Kako bi se sve to i sačuvalo, postavljen je video nadzor, za sada samo na glavnoj stazi i oko fontane, ali je planiran i u drugim delovima parka, i uskoro će početi sa radom.

Tv Banat
“Po ko zna koji put, mi iz JKP Drugi oktobar apelujemo na građane da čuvaju sve ovo što se uredi, jer to i radimo zbog njih. Eto, u Gradskom parku su pre samo mesec dana postavljene nove klupe, a tokom vikenda je već jedna ukradena, i verovatno odnešena nečijoj kući”, napominje Dragana.

Video nadzor verovatno neće pomoći u potpunom iskorenjivanju nažalost i dalje sveprisutnog vandalizma, ali će, nadaju se, barem smanjiti broj ovakvih neželjenih događaja.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve