28. Novembar 2020.

13:58 ČETVRTAK, 24. 10. 2019. - 13:58 Izvor: Tv Banat

NOVE MERE ZA SOCIJALNO UKLJUČIVANJE ROMA I ROMKINJA: VRŠAC KAO PRIMER DOBRE PRAKSE

U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u Klubu poslanika zvanično je potpisan Sporazum o saradnji sa pilot gradovima i opštinama. U potpisivanju Panoa saradnje i Sporazuma učestvovali su gradovi i opštine širom Srbije - Aleksinac, Vranje, Vršac, Kragujevac, Kruševac, Pirot, Požarevac i Subotica, dok se u Beogradu program trenutno sprovodi u gradskim opštinama Zvezdara i Novi Beograd.

podeli

Ceremonijalnom potpisivanju Panoa saradnje prisustvovao je ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Nj.E. Tomas Šib, istakavši značaj ovakve inicijative koja će doprineti daljem napretku na polju integracije marginalizovanih grupa.

Tv Banat

„Važno je da zajedno radimo na ovakvim projektima, da ističemo različitosti i da jačom saradnjom između Nemačke i Srbije pružimo veliku i značajnu pomoć Romima i drugim marginalizovanim grupama. Veliki značaj za pripadnike marginalizovanih grupa imaju lokalne strukture i drago mi je što imamo 15 opština i 12 gradova koji pokazuju veliki angažman na ovom polju“, istakao je Tomas Šib.

Projekat inkluzije se realizuje u saradnji sa kabinetom potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, koja je ujedno i predsednica Koordinacionog tela za praćenje i realizaciju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine.

Tv Banat

„Vlada je opredeljena po pitanju inkluzije marginalizovanih grupa i nastoji da ovo ne bude samo priča, ideja i želja, već da u realnom životu pokažemo šta sve možemo da uradimo i da se kao država izborimo da svi građani i građanke imaju jednaka prava. Današnji Sporazum veoma je važan da možemo zajedno da radimo na tome da od Roma i Romkinja dobijemo direktan odgovor šta smo to popravili u prethodnom periodu i šta je potrebno da se unapredi kako bi svi imali dostojanstven, i život kakav zaslužuju“, izjavila je Zorana Mihajlović.

Grad Vršac predstavlja primer dobre prakse u pružanju usluga socijalne zaštite, a jedna od spona između Roma i Romkinja i grada Vršca je mobilni tim koji radi s njima na terenu.

“Ono što smo uradili u poslednje dve godine je i donošenje strateških dokumenata koji se odnose na socijalno uključivanje Romske populacije, a pre svega operativni plan po kome delujemo na terenu, gde je čak kordinatorka našeg mobilnog tima socijalne podrške upravo Romkinja” , izjavila je gradonačelnica grada Vršca, Dragana Mitrović. “Činjenica koja govori u prilog tome da smo na pravom putu je i početak implementacije dva projekta u oblasti zapošljavanja Roma koja se finansiraju sredstvima EU i upravo je to jedan od razloga što je Grad Vršac naveden kao primer dobre prakse kada je u pitanju pružanje usluga socijalne zaštite“, istakla je Mitrović.

Tv Banat
Tekst potpisa

Treća komponenta projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ usmerena je ka unapređenju okvira, strukture i mehanizama za sprovođenje navedene Strategije na nacionalnom i lokalnom nivou, uz ohrabrivanje promene stavova u društvu prema marginalizovanim grupama u Srbiji.

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve