05. Avgust 2020.

16:48 PETAK, 24. 05. 2019. - 16:48 Autor: Marija Trišić

SVETSKO PARAGLAJDING TAKMIČENJE U SEPTEMBRU U VRŠCU

Vršac će u septembru će biti domaćin najboljim svetskim pilotima paraglajdera, koji će ovde odmeriti snage na svetskom prvenstvu u preciznom sletanju na cilj. Danas je održan prvi oficijalni trening reprezentacije Srbije, a članovi Svetske paraglajding asocijacije obavili su testiranje opreme koja će se koristiti na Svetskom prvenstvu.

podeli

Tv Banat
Reprezentativci Srbije u preciznom sletanju na cilj paraglajderom u Vršcu su održali prvi oficijelni trening pred Svetsko prvenstvo koje ih očekuje za nekoliko meseci, na istom mestu. Priliku za letenje iskoristili su i drugi piloti paraglajdera, pa su oblačno nebo nad Vršcem, “razvedrila” šarena padobranska krila:
Tv Banat
Željka Ovuku, generalnog sekretara Vazduhoplovnog saveza Srbije koji je upravo sleteo na cilj, pitamo – kakav je bio let: “Odličan” Kakva je prognoza bila… Super se leti u Vršcu, uvek kada dođemo”, kaže Ovuka.

Svetsko prvenstvo održaće se od 8.do 18.septembra, i okupiće 130 takmičara iz 30 zemalja, a Srbija će imati svojih sedam predstavnika:

“Mi se sigurno nadamo da ćemo biti na postolju, na jednom od ta tri mesta, a naravno potajno se nadamo i zlatu. Srbija je, kao što znate, jedna od najboljih reprezentacija u svetu, zahvaljujući prvenstveno Vrščanima, jer je dosta njih u reprezentaciji i dosta su dobri. Pre svega Goran Đurković, Tamara Kostić, Dragan Popov, svi iz vršačkom Paraglajding kluba Berkut”, ističe Željko Ovuka.

Treningu su prisustvovali i predstavnici Svetske paraglajding asocijacije koji su ovu priliku iskoristili da testiraju i novu opremu, kojom će se meriti preciznost sletanja:

Tv Banat
“Sada testiramo novu tehničku opremu koju ćemo koristiti na prvenstvu, i želeli smo da čujemo mišljenja i ocenu organizatora, da bismo znali treba li nešto da poboljšamo i unapredimo. Kažu da su zadovoljni postavkom.”, objašnjava Rika Vilkuna, predsednica komiteta za precizno sletanje na cilj paraglajderom u Svetskoj paraglajding asocijaciji.

“Moj zadatak će biti da vodim računa o tome da se sve podvija po pravilima svetske asocijacije. S druge strane, zadužen sam i za tehnički deo takmičenja, tako da smo tu i da zajedno uskladimo pravila sa novinama”, navodi Endi Kauli, predsednik žirija Svetskog prvenstva.

Tv Banat
“Kod nas je sada Tekserova oprema, iz Engleske, koja inače košta nekoliko desetina hiljada evra, jako je precizna i za sada je najbolja na svetu. Upravo sada se testira, a mi kao reprezentacija koristimo priliku da simuliramo takmičenje, da bi mogla da se što bolje uskladi sa našim uslovima i terenom, da bismo isključili bilo kakve probleme koji bi se mogi javiti na prvenstvu”, objašnjava Goran Đurković, reprezentativac i višestruki državni, evropski i svetski prvak u paraglajdingu.

A problemi se, barem što se organizacije tiče, ne očekuju.

“Bio sam u Vršcu nekoliko puta, i zaista mi se sviđa ovo mesto, da budem iskren. Ljudi su, što se tiče organizacije, stvarno jako dobri, među najboiljima u svetu” dodaje Kauli,

“Ja sam bila ovde i prošle godine, jer uvek imamo testiranja pred takmičenja, i zaista nema mnogo stvari koje treba komentarisati, jer dobro znaju šta rade, već godinama organizuju ovakva prvenstva, i zaista su, kako Endi kaže, jedan od najboljih organizatora na svetu” zaključila je Vilkuna.

Tv Banat
Još jedna potvrda dobre organizacije jeste i ova odluka da se nova oprema upotrebi baš na Svetskom prvenstvu u Vršcu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve