04. Jul 2020.

15:24 PETAK, 10. 01. 2020. - 15:24 Autor: Marija Trišić

NEGOVANJE ŠAHOVSKE TRADICIJE

Šahovskim turnirom veterana, u Ritiševu je obeleženo 60 godina postojanja Kupa Libertatea. Turnir je organizovao Šahovski klub Unirea, a učestvovalo je 14 takmičara.

podeli

Nakon interesantnih partija, prvo mesto je osvojio FIDE majstor Milorad Kapelan. Ovaj šahovski pedagog i nastavnik matematike iz Vršca, sjajnim učinkom od šest poena iz sedam partija, bez poraza, osvojio je pobednički pehar i medalju, medalje su dobili i osvajači drugog i trećeg mesta – Jon Ardeljan i Milan Pović, a svi učesnici dobili su prigodne zahvalnice. Ovim turnirom u organizaciji ŠK Unirea obeleženo je 60 godina od osnivanja Kupa Libertatea u šahu

„Nažalost, imali smo samo 14 igrača, iz više naseljenih mesta - Ritiševo, Vršac, Vlajkovac, Grebenac, Banatsko Novo Selo, Banatski Karlovac... Poštovali smo pravila, i pravo učešća imali su samo igrači sa 60 godina i više. Ja još uvek nemam toliko, fali mi još godinu i po dana. Ali radujem se jer smo uspeli da organizujemo ovo takmičenje, ovaj jubilej. Ovo je jedna jako lepa tradicija, i ovaku vrstu olimpijade kao što imaju rumuni, nema niko. Bilo bi greh izgubiti je.“, poručuje organizator turnira, Pau Vojna.

„Ovim turnirom zaokružili smo jubiljarnu godinu, jer smo mi u 2019 proslavili 60 godina od osnivanja Kupa Libertatea. Tokom godine, organizovali smo 5 takmičenja: počeli smo sa šahovskim ekipnim turnirom u martu, zatim smo imali stoni tenis u Nikolinicima, turnir u malom fudbalu u Alibunaru za seniore, turnir u malom fudbalu za veterane u Sutjesci, i eto ovaj turnir sada u Ritiševu.“ zaključuje sportski urednik lista Libertatea, Vasilije Petrika.

Ovaj skup ljubitelje šaha podsetio je na tradicionalne Memorijale Bori Kostiću, koji su okupljali i najbolje svetske šahiste, ali kojih, nažalost, više nema. Udruženje građana za negovanje šahovske tradicije Vršac radi na tome da ih obnovi, i sa podrškom Šahovskih saveza Vojvodine i Srbije, i filmom Bora Kostić šahovski apostol - obratilo se za pomoć i Međunarodnoj šahovskoj federaciji.

„To je jedan od najvećih propagatora šahovske igre u istoriji šaha, i on zaslužuje podršku i pomoć FIDE, zbog čega smo imse i obratili. Takođe, obratili smo se predsedniku Vučiću, koji je poznati ljubitelj šaha, da bude pokrovitelj memorijala i povuče prvi potez. Mi smo optimisti da će se memorijal održati, jer svi to dugujemo Bori Kostiću, jednom od najznačajnijih ljudi, ne samo za Vršac i Srbiju, već i za svetski šah.“, poručuje Dragan Kragić.

Prvi Memorijalni turnir Bora Kostić odigran je 1965.godine, poslednji 2012., i odigrano ih je ukupno 16. Ovaj planiran za drugu polovinu 2020.biće 17-ti po redu, biće 14. kategorije, i igraće se od 16. do 20. oktobra

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve