19. Mart 2024.

09:40 PETAK, 12. 04. 2019. - 09:40 Izvor: Mariana Stratulat

ROMANUL „CASA DE NISIP” AL MĂRIOAREI STOJANOVIĆ, APĂRUT LA C.P.E. „LIBERTATEA”, A FOST LANSAT LA ȘCOALA DE ÎNALTE STUDII DE SPECIALITATE PENTRU EDUCATORI DIN VÂRȘEȚ

Lansarea romanului „Casa de nisip” al autoarei Mărioara Stojanović organizat de C.P.E. „Libertatea” din Panciova, Școala de Înalte Studii de Specialitate pentru Educatori „Mihailo Palov” din Vârșeț, Facultatea de Învățători din Belgrad, Despărțământul în Limba Română din Vârșeț, ne-a adus momente de bucurie la început de primăvară. Festivitatea prilejuită de lansarea romanului a avut loc în Sala festivă a instituției de învățământ în care autoarea și-a petrecut anii studenției.

podeli

Tv Banat

Evenimentul, modeart cu multă însuflețire de dr. Eufrozina Greoneanț, l-au onorat cu prezența lor distinșii oaspeți: prof. univ. dr. Otilia Hedeșan, prorector al Universității de Vest din Timișoara, Gheorghe Dinu, consulul general al României la Vârșeț, Nicu Ciobanu, directorul C.P.E. „Libertatea” din Panciova, din Vârșeț, studenți, profesori și personalități din viața socio-culturală a românilor de pe aceste meleaguri. În lumea inedită a prozei Mărioarei Stojanović, ne-a introdus Nicu Ciobanu, care a a menționat printre altele că autoare vine cu o proză originală prin subiectele pe care le tratează, dar și prin stilul literar propriu, cu mici incursiuni de jurnalistică. Despre viața și activitatea autoarei, a vorbit cu lux de amănunte lector univ. dr. Brândușa Juică. Dumneai a menționat, între altele, că Mărioara Stojanović ne-a oferit o trilogie inedită în spațiul nostru literar. Cu cuvinte alese, despre cartea Mărioarei a vorbit și prof. univ. dr. Otilia Hedeșan: „Cartea Mărioarei Stojanović este o carte emblematică pentru viața comunității românești din Banatul sârbesc, la finalul secolului al XX-lea și începutul secolului nostru. Ea are în centrul său un simbol – casa de nisip, pusă în realție cu expresia românească de a ura „Casă de piatră” unei tinere perechi, care se hotărăște se întemeieze familie. Cred că această metaforă vorbește despre de inteligența comunității românilor din Banatul sârbesc.” Admirația față de proza autoarei și față de astfel de evenimente literare, și-a exprimat-o și Gheorghe Dinu, consulul general al României la Vârșeț. Fragmente din roman au citit studenții Cristina Mic, Larisa Stratulat și Denis Stratulat, membrii ai Atelierului Creativ „Academica”, iar de momentele muzicale s-a ocupat prof. Ana Basalici. În final, cu emoții și sinceritate, autoarea Mărioara Stojanović, pe lângă cuvintele de profundă mulțumire, a ținut să evidențieze și următoarele: „Mi-a revenit infinta plăcere de a asculta într-o limbă impecabilă, vorbindu-se despre mine și cărțile mele. Și vă pot spune că pentru mine este o zi de sărbătoare, din mai multe motive. Primul, l-am pus în față! Un alt motiv este că eroul principal al romanului meu Victor Bogdan, este originar din Vârșeț, bunicii lui fiind din Râtișor. O parte a activității a romanului se desfășoară tocmai în aceste spații. În șirul de motive enumăr și faptul că în urmă cu mulți ani, am absolvit aici minunata Școală Normală de atunci. De aceste spații mă leagă cele mai frumoase amintiri din tinerețea timpurie...” Vom adauga doar că atât criticii literari, cât și cititorii și-au spus cuvântul, cartea bucurându-se de aprecieri pozitive și o bună receptare critică.

podeli

Slične vesti

Emisije

Pogledaj sve