28. Februar 2020.

11:36 SREDA, 6. 02. 2019. - 11:36 Izvor: Tv Banat

FUNDAȚIA „PROTOPOP TRAIAN OPREA” DIN VÂRȘEȚ A ORGANIZAT MANIFESTAREA CULTURALĂ „CEAIUL DE LA ORA 5”, DEDICATĂ LUI MIHAI EMINESCU

Eveniment cu profundă încărcătură simbolică Purtați de la lumina pe care o revarsă steaua din opera lui Eminescu, în după-amiaza zilei de 15 ianuarie ne-am îndreptat spre sediul Fundației „Protopop Traian Oprea” din Vârșeț, spre a servi ceaiul cu aromă de poezie și a marca, așa cum se cuvine, Ziua Culturii Române și a Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu.

podeli

Tv Banat

Într-o atmosferă primitoare, am luat parte la  un cenaclu literar contemporan.   Fiecare participant a avut prilejul să-și dea contribuția la festivitate, recitând,   cântând sau vorbind despre poet.   
Evenimentul a fost binecuvântat de preotul Florențiu Ianeș. Daniel Răduț, președintele fundației,  a spus următoarele: „Fundația „Protopop Traian Oprea” și-a propus să marcheze  toate evenimentelor care țin de păstrarea identității noastre naționale și în același timp de bunurile culturale, respectiv de patrimoniul cultural pe care dorim să îl păstrăm. Din acest motiv, în fiecare an marcăm toate evenimentele  din viața istorică, cea culturală și cea socială a poporului român și a minorității naționale române din Serbia. Prin manifestarea culturală „Ceaiul de la ora 5”, dedicată ilustrului Eminescu,  ne păstrăm,  prin  limbă,  identitatea  națională”.
Ion Cizmaș, consilier la fundația  „Protopop Traian Oprea”, Gheorghe Dinu, consulul general al României la Vârșeț, Ionel Bugă, directorul Școlii Generale „Olga Petrov-Radišić” și preotul greco-catolic Mihai Gherghel au vorbit despre viața și opera lui Eminescu. Cu recital din opera eminesciană s-au prezentat Marina Jurca, dr. Adriana Micșa și prof. Alexandra Glavonici.  Momentele muzicale au fost asigurate de  prof. Petru Lăpădat, care a interpetat mai multe cântece la chitară.

Tv Banat
În cadrul evenimentului, a fost vernisată expoziția de carte veche religioasă din patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române din Biserica Albă și a fost dezvelită placa nemuririi neamului românesc, obținută la Congresul Spirtitualității Românești de la Alba Iulia cu prilejul marcării Centenarului Marii Uniri. A fost o manifestare de suflet, pe măsura evenimentului marcat, o contribuție la dăinuirea minorității române în aceste spații.

podeli

Slične vesti

Vesti