17. Januar 2021.

14:33 UTORAK, 22. 10. 2019. - 14:33 Autor: Marija Trišić

“DIJEGO I FRIDA: OSMEH NA POLA PUTA”

U saradnji sa Ambasadom Meksika u Srbiji, Kulturni centar Vršac predstavio je izložbu fotografija „Dijego i Frida: osmeh na pola puta“, koje prikazuju deo svakodnevnog života i intimnih detalja slavnog umetničkog para. Ova izložba već 18 godina putuje po svetu, a u velikoj galeriji Kulturnog centra moći će da se pogleda do 1. novembra.

podeli

Izložba “Dijego i Frida: osmeh na pola puta”, kroz 96 crno-belih fotografija, predstavlja jedan od najkontroverznijih parova u istoriji meksičke, pa i svetske umetnosti. Rivera je bio jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, dok je Frida najčešće stvarala autobiografske slike pod uticajem narodne meksičke i starosedelačke umetnosti. Njihov svet predstavljen je ovoga puta – ne kroz njihova dela, već iz ugla sedam fotografa.

Ova izložba prvi put je realizovana u Meksiku 2002. godine u njihovoj kući, u kojoj su živeli i stvarali, a od tada putuje po svetu. U našoj zemlji je zahvaljujući Ambasadi Meksika, u okviru obeležavanja 73 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije.

Izložba prikazuje različite etape ljubavnog, društvenog i političkog života ovog umetničkog para, tokom 30-ih, 40-ih i 50-ih godina XX veka. Povezivala ih je strast ka revolucionarnom pokretu, a Frida je čak promenila i svoj datum rođenja, jer je smatrala da je rođena onog trenutka kada je počela Meksička revolucija – 1910., a ne tri godine ranije. Verovali su u ideje marksizma, ali su bili bliski pokretu nadrealizma i ideji psihoanalize.

Frida Kalo i Dijego Rivera bili su zajedno skoro četvrt veka, a njihova ljubavna veza prevazilazila je sve granice, i bila je puna bezbrojnih susreta, bliskosti, nesuglasica i iskrenih prijateljstava sa velikim ličnostima epohe. Ove fotografije svedočanstvo su vremena, života i smrti, ali i besmrtnih ideja i vrednosti. Izložbu u Kulturnom centru Vršac možete pogledati do 1.novembra.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve