18. Februar 2020.

15:02 SREDA, 16. 10. 2019. - 15:02 Autor: Marija Trišić

FILM „VOLJA BOŽIJA“ VEĆ OSVOJIO DVE NAGRADE NA EVROPSKIM FESTIVALIMA

Kratki igrani film „Volja Božija“, sniman u šumi na padinama Vršačkog brega, prikazan je vršačkoj publici premijerno 1.avgusta, u okviru manifestacije Vršačko kulturno leto. Nakon toga otpočeo je festivalski život ovog filma, koji je za kratko vreme, autorima doneo i nekoliko nagrada. Jedan od sponzora filma je i Villa Breg.

podeli

Kada četiri monahinje manastira „Svete Nine“ pođu u šumu da beru kupine, suočavaju se sa najvećim iskušenjem njihovog spiritualnog života - moraju da odluče šta da rade sa čovekom sumnjive prošlosti, koga nalaze povređenog u šumi. Uloge u filmu tumače Ana Bauk, Jovana Božić, Jelena Bosanac, Tinja Došen Kalezić, Vladimir Tešović, i maca Lilu, a nakon premijere u Vršcu, srpska publika je sa ovom kratkom filmskom pričom mogla da se upozna u okviru sporednog programa Niškog festivala. Zatim počinje prikazivanje filma i u takmičarskim programima, pa je tako na 17.mediteranskom internacionalnom festivalu u Tanžeru u Maroku, jedini srpski predstavnik bila upravo „Volja Božija“.

8.oktobra film je doživeo i svoje prvo prikazivanje na evropskom kontinentu u okviru 22.festivala „Religion Today“, u Trentou, u Italiji, i osvojio nagradu „Popoli e religioni“.

Samo tri dana kasnije, na 16. internacionalnom festivalu Sedicicorto, u Forliju, u Italiji, „Volja Božija“ osvaja nagradu publike u kategoriji Movies (internacionalni igrani i dokumentarni kratki filmovi), od 40 filmova u ovoj konkurenciji.

Scenario, montažu i režiju filma potpisuje Tanja Brzaković, direktor fotografije je Aleksandar Kalezić, za muziku se pobrinula Janja Lončar, zvuk je snimao Mladen Marjanović, a dizajnirao Miloš Drobnjaković. Kostime je pripremila monahinja Makrina, film producirala Jelena Bosanac, a organizator je bio Slobodan Jerković.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti