03. Jun 2020.

15:26 PONEDELJAK, 9. 09. 2019. - 15:26 Autor: Marija Trišić

„DO SOMETHING“ U DOMU VOJSKE

Izložba fotografija uz projekciju kratkog filma „Do something“, vršačkih autorki Elke i Mane, poslednji je program u okviru Vršačkog kulturnog leta. Postavka u Domu vojske može se pogledati još sutra, a za to itekako ima razloga.

podeli

Dve vršačke umetnice, Jelena Gorički i Tamara Jovanović, beležile su kamerom svoje proputovanje rutom kojom je prolazila prva pruga na Balkanu je na relaciji Oravica, Jasenovo, Bela Crkva, Bazjaš. Ovih 800 kilometara umetnice su za devet dana prešle na biciklu ili pešačeći, i za to vreme nastalo je mnogo materijala. Za uspomenu sačuvani prizori Nere, Beušnice, Karaša, Dunava, obronci Karpata, kanjoni i doline, zaboravljena sela i pruge, brzaci, vodopadi, pećine, šume…

Tako su nastali izložbena fotografska postavka i petominitni film, a ova avantura iznedrila je, neplanirano, i jednu ekološku poruku, upućenu njima lično, ali i široj zajednici, pa i globalnom društvu: zapitajmo se, razmišljamo li dovoljno o posledicama svojih dela i načinu na koji ona čuvaju ili ugrožavaju planetu:

Projekat "Do something" zato nije samo svedočanstvo jednog putovanja, već poziv da sagledamo Svet onakvim kakav je on danas. Kako su navele umetnice, „mi smo možda poslednja generacija ljudi koja će se sećati prirode pre nego što podivlja i izgubi strpljenje sa nadobudnim bićima koja stalno žele da je ukrote. Zato su slike, još uvek pitkih reka, šuma u kojima vreba medved, polja u kojima raste prirodno seme, sela u kojima se oseća memla istorije, veoma važne“.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve