31. Maj 2020.

15:59 SREDA, 4. 09. 2019. - 15:59 Autor: Marija Trišić

U VRŠCU OTVOREN 13.BIBLIONET

13. stručno-naučni skup Biblionet, koji organizuje Zajednica matičnih biblioteka Srbije, otvoren je danas u Vršcu i trajaće do 6.septembra. Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, i Grada Vršca, a domaćin je Gradska biblioteka Vršac. Tokom dva radna dana, posebna pažnja više od 120 bibliotekara iz zemlje i regiona, biće posvećena temi - Elektronska građa i izvori u bibliotekama.

podeli

Nove tehnologije sveprisutne su u svakodnevnom životu, što je uslovilo nužnost prilagođavanja kulture, a posebno pisane reči, razvoju informacionog društva i porastu broja elektronskih informacija. Biblioteke se moraju približiti oku i uhu savremenog čoveka, zbog čega je ovogodišnja tema Biblioneta od izuzetnog značaja, jer pokazuje u kom stepenu su biblioteke u Srbiji uspele da uhvate korak sa vremenom.

Naravno, postavlja se pitanje opremljenosti biblioteka za čuvanje elektronske građe i izvora, i omogućavanje njihove dostupnosti korisnicima.

Upravo je to jedan od izazova koji biblioteke moraju da savladaju, u čemu iskustva inostranih naučnika koja naši stručnjaci imaju priliku da čuju i na ovom skupu, mogu biti od velike pomoći.

Nakon svečanog otvaranja skupa, nagrada "Đura Daničić" za 2018.godinu, koja se tradicionalno dodeljuje za celokupni doprinos pojedinca razvoju bibliotekarstva i kulture Srbije, uručena je direktoru Gradske biblioteke u Novom Sadu Draganu Kojiću, načelniku centra za uzajamnu katalogizaciju Republike Srbije u Narodnoj biblioteci Srbije Miloradu Vučkoviću, i zamenici upravnika Biblioteke Matice Srpske Novki Šokici Suvaković.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve