28. Februar 2020.

13:54 SREDA, 4. 09. 2019. - 13:54 Autor: Marija Trišić

KULTURNO NASLEĐE KROZ OBJEKTIV STARIH VRŠAČKIH FOTOGRAFA

U čitaonici Gradske biblioteke Vršac, od danas je otvorena izložba pod nazivom „Kulturno nasleđe kroz objektiv starih vršačkih fotografa“, koja će za posetioce biti otvorena tokom septembra i oktobra meseca.

podeli

“Kulturno nasleđe kroz objektiv vršačkih fotografa” je izložba koja predstavlja najčešće motive na delima vršačkih fotografa, njihove ateljee, nekadašnju modu, izgled ulica u starini i zgrade kojih više nema, kao i još mnogo toga.

Posebna pažnja posvećena je jednoj od najznačajnijih vršačkih umetničkih porodica i radu Stevana Jovanovića, oca Paje Jovanovića, koji je bio prvi vršački fotograf sa stalnim ateljeom.

Osim njih, bliže su predstavljeni i drugi vršački fotografi, a na izložbi se može videte i najstarija fotografija Vršca iz 1856.godine, i kako je izgledala izgradnja crkve Sv Gerharda 1863.godine, ili recimo ko su bili maturanti gimnazije 1905/1906.godine.

Izložba “Kulturno nasleđe kroz objektiv vršačkih fotografa” realizovana je uz pomoć ministarstva kulture i informisanja, u okviru 13.naučno-stručnog skupa Biblionet 2019 čiji je ove godine domaćin Vršac, i moći će da se pogleda u radno vreme biblioteke tokom septembra i oktobra.

Pogledajte video:


 

podeli

Slične vesti

Vesti