31. Oktobar 2020.

13:09 PETAK, 19. 07. 2019. - 13:09 Izvor: Ana Marić

MOSTOVI KULTURE IZMEDJU BANATA I TRANSIVANIJE

Regionalni centar za očuvanje i promociju tradicionalne kulture Kluž iz Rumunije u saradnji sa Gradskom kućom Vršac organizuje kulturno-umetnički dogadjaj „Mostovi kulture izmedju Banata i Transilvanije“u Narodnom pozorištu „Sterija“ 24.jula.

podeli

Orkestar „Venac Transilvanije“ predstaviće na prvim kulturno-umetničkim susretima umetnički program pesama i narodnih igara iz tradicionalnog repertoara i folklornih vokalno -instrumentalnih kompozicija kulturu Rumuna iz dela zemlje koji nam je za sada nepoznat.

Dobro nam je poznata kultura banatskih Rumuna koji sa obe strane granice neguju isti stil ,tradiciju i folklor dok se deo koji pripada Transilvaniji sasvim razlikuje:


 

Tv Banat
U umetničkom delu festivala učestvuje ansambl „Mihaj Eminesku“ iz Kuštilja dok će prateći program činiti izložba fotografija sa tradicionalnom tematikom iz arhiva Regionalnog centra za očuvanje i promociju tradicionalne kulture Kluža.

Gosti iz Transilvanije,koja je najpoznatiji turistički centar u Rumuniji, imaće priliku tokom boravka u našem gradu da se upoznaju sa turističkim potencijalima Vršca i okoline.

Ovo je prvi korak u saradnji dva regiona Rumunije i Srbije koji je uvek najbolje započeti -kulturom.

Pogledajte video:


 

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve