28. Februar 2020.

13:19 PONEDELJAK, 15. 07. 2019. - 13:19 Autor: Marija Trišić

IZLOŽBA “LAB LINE” U KONKORDIJI

U velikoj sali zgrade „Konkordija” Gradskog muzeja Vršac, otvorena je izložba „LAB LINE“, autorke Svetlane Mladenov, na kojoj su izloženi radovi 12 umetnika. Izložba je premijerno predstavljena u maju, u okviru manifestacije XXIII Prolećno Anale Likovnog salona Doma kulture Čačak.

podeli

Izložba LabLine ima za cilj da predstavi ulogu linije u današnjem multimedijalnom prostoru, a kako objašnjava njena autorka, istoričarka umetnosti - likovna kritičarka Svetlana Mladenov, za to je birala umetnike koji deluju u proširenom polju umetnosti, i izražavaju se na različite načine.

„Linija se koristi u performansima, umetničkim akcijama, koristi se u instalacijama, u ambijentalnim postavkama, u fotografiji, u video radu, pogotovo u digitalnoj umetnosti, digitalnim animacijama i toj nekoj novoj tehnološkoj umetnosti, linija ima ključnu ulogu“, objašnjava autorka.

Tv Banat

Tako recimo, nagrađeni rad Nataše Teofilović, “Fraktali” predstavlja seriju kompjuterskih grafika u kojima se linija slobodno kreće, i sama formira oblike. Izabrani umetnici ili baziraju svoj rad na ukrštanju nauke, umetnosti i tehnologije, ili se, kombinujući medije izražavaju kroz instalacije, a zajedničko im je bavljenje aktuelnim društvenim, političkim, ekonomskim, i ekološkim temama.

“Uvek imaju taj neki mali kritički stav, žele da ukažu ustvari na probleme, da pomognu sopstvenom društvu u kojem žive, da te probleme rešimo. To su globalni problemi, ne govore direktno o konkretnom slučaju, već polaze lično od sebe, od ličnog iskustva, ali idu na taj, da tako kažem, univerzalni jezik, i zbog toga su prepoznatljivi, i mnogi od njih izlažu i u svetu”, dodaje likovna kritičarka.

Tv Banat

Osim nagrađenog, izloženi su radovi još jedanaest umetnika - Igora Bošnjaka, diSTRUKTURE, Gabriela Glida, Roberta Jankuloskog, Stevana Kojića, Monike Moteske, Nemanje Nikolića, Vesne Perunović, Selmana Trtovca, Dragana Vojvodića, i Bosiljke Zirojević Lečić, a Vrščani su prvi koji imaju priliku da ih pogledaju, nakon postavke u okviru XIII Prolećnog anala u Čačku.

“Ovo je savremena umetnost, i ova sredina možda nije na nju navikla u toj meri, ali je u svakom slučaju zaslužila, makar i za taj manji broj ljudi koje istinski interesuje umetnost, posebno sa apekta savremenosti, biti i događanja”, kaže v.d.direktora Gradskog muzeja Vršac, mr Zvonimir Santrač.

Izložba Lab Line će u Gradskom muzeju Vršac biti otvorena narednih 20-ak dana.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti