28. Februar 2020.

14:35 UTORAK, 2. 07. 2019. - 14:35 Autor: Marija Trišić

NAJAVLJEN 22. “VRŠAČKI VENAC”

22. Međunarodni festival folklora "Vršački venac" održaće se ove godine od 8. do 10.jula. Druženje sa čuvarima i negovateljima tradicionalnog plesa i igre počeće već u nedelju 7. jula, revijalnim programom, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

podeli

Tradicionalno, u julu mesecu, Vršac postaje folklorni centar sveta, jer tokom Međunarodnog festivala “Vršački venac” u gradu pod kulom okupi ansamble i plesne grupe iz svih krajeva planete. Posetioce će revijalnim nastupima, u nedelju 7.jula, zagrejati ansambli iz Vršca i okoline, a zvanično otvaranje festivala je u ponedeljak, 8.jula od 21h na gradskom trgu, kada će nastupiti svi ansambli koji ove godine učestvuju.

“U pitanju su ansambli iz Bugarske, Kolumbije, Grčke, Indonezije, srpski ansambl iz Kanade, jedan od najboljih srpskih ansambala iz Sremske Mitrovice, kao predstavnik grada domaćina – GKUD Laza Nančić, i da ne zaboravim poslednjeg dana festivala biće nam tu i naši tradicionalni gosti iz Rumunije, ansambl Timišul iz Temišvara”, navodi PR Kulturnog centra Vršac Daniela Stojanov.

Svi učesnici festivala, predstaviće se i pre zvaničnog početka programa, festivalskom povorkom u ponedeljak od 19h. Kako je “Vršački venac” članica CIOFF organizacije, koja je deo UNESCO-a, i ove godine pripremljen je i zanimljiv prateći program.

“Ove godine ćemo imati prezentaciju grčke kuhinje, a potom će indonežanska grupa, pod pokroviteljstvom indonežanske ambasade, ostati još dva dana, pa će Kulturni centar napraviti jedan lep program. Imaćemo prezentaciju njihove tradicije i kulture, izložbe, tradicionalnu kuhinju, filmove, i sve ono što prati jedan takav program”, objašnjava direktorka festivala Olga Petrov.

U pratećem programu članovi gostujućih ansambala učiće jednu srpsku narodnu igru koju će zajednički izvesti poslednje večeri festivala, a u organizaciji TO Vršac održaće se i etno sajam na gradskom trgu. Održavanje Vršačkog venca podržali su i brojni sponzori, a pokrovitelj je, kao i ranijih godina, Grad Vršac.

Tv Banat

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti