25. Maj 2020.

14:43 PONEDELJAK, 1. 07. 2019. - 14:43 Autor: Marija Trišić

ALEKSIĆU URUČENA NAGRADA VASKO POPA

Pesnik Dejan Aleksić je 25.ti, jubilarni dobitnik najprestižnijeg priznanja za poetsko stvaralaštvo na srpskom jeziku – Nagrade Vasko Popa. Nagrada mu je uručena u gradskoj kući u Vršcu, u subotu, 29.juna, na dan rođenja velikog pesnika čije ime nosi.

podeli

Od 80 naslova pristiglih na konkurs za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku u 2018.godini, žiri je odlučio da Nagradu Vasko Popa dodeli kraljevačkom autoru Dejanu Aleksiću, za zbirku „Radno vreme raja“, u izdanju Kulturnog centra iz Novog Sada.

Nakon prigodne besede jednog od osnivača nagrade, Agencije Đorđević, stihova Vaska Pope koje je kazivala Rada Đuričin, obrazloženje odluke žirija, saopštio je profesor komparativne književnosti novosadskog univerziteta Vladimir Gvozden član žirija.

Nagradu sa Popinim imenom uručili su mu gradonačelnica Vršca, i vlasnik kompanije Sensal Capital iz Beograda.

Tv Banat

Aleksić je pesnik za koga kažu da je stvaralac na tragu Duška Radovića i Vaska Pope, o čemu svedoče i dosadašnja priznanja i nagrade.

Nagrada Vasko Popa sastoji se od povelje i novčanog iznosa, pokrovitelj i darodavac dela novčane nagrade je Grad Vršac, a novčani deo dodeljuje od prošle godine i kompanija Sensal capital.

Svečanost dodele Nagrade Vasko Popa uveličali su sa nekoliko muzičkih numera i tenor Aleksandar Zavišin, Konstantin Vidaković na klaviru i Nikola Bengin na gitari.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Kultura

Emisije

Pogledaj sve