26. Septembar 2020.

15:04 ČETVRTAK, 27. 06. 2019. - 15:04 Autor: Marija Trišić

100 GODINA NEGOVANJA KULTURE I TRADICIJE – GKUD LAZA NANČIĆ

Gradsko kulturno-umetničko društvo Laza Nančić u ovoj godini proslavlja 100 godina postojanja i rada na očuvanju narodne tradicije i kulture. U okviru obeležavanja jubileja, sinoć je u zgradi Konkordija održana svečana akademija, na kojoj su kroz besedu, igrokaze i pesmu, predstavljeni istorijat i najznačajniji uspesi i dometi društva.

podeli

Gradsko kulturno-umetničko društvo Laza Nančić osnovano je 1919.godine. Od tada je nekoliko puta menjalo formu i naziv, nosilo imena znamenitih srpskih velikana, od Vase Pelagića, preko Žarka Zrenjanina, do Laze Nančića, a sav istorijat, uz pomen najznačajnijih događaja i ličnosti vezanih za društvo, predstavljeni su svečanom akademijom kroz besedu, glumu i pesmu. Gromki aplauzi i puna sala Konkordija, nagrada su za ljubav i privrženost s kojom članovi pristupaju društvu i svim njegovim aktivnostima.

Bogata istorija i tradicija Gradskog kulturno-umetničkog društva “Laza Nančić”, predstavljena je i izložbom u Gradskom muzeju, koja se može pogledati i u narednim danima. Osim starih fotografija i zapisa, narodnih nošnji i rekvizita, izložena su i brojna priznanja, a godina velikog jubileja još je značajnija, jer je u njoj društvo osvojilo zlatnu plaketu na festivalu KUD Srbije.

Tv Banat

Svoj, kako kažu, prvi vek postojanja, društvo obeležava čitave godine, u šta su uključeni svi članovi – igrači, pevači i svirači.

Tako je već održan veliki dečiji koncert, veliki rođendanski koncert planiran je za oktobar, pripremaju još izložbi, promocija i druženja, a sve će krunisati tradicionalnim prednovogodišnjim koncertom u decembru. Na ovoj akademiji uručene su zahvalnice dugogodišnjim prijateljima i saradnicima, svečanost su svojim nastupom uveličali i članovi hora “Simonida” iz Gračanice, a na kraju su svi zajedno zapevali “ovo je Srbija”.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve