08. Avgust 2020.

14:54 UTORAK, 25. 06. 2019. - 14:54 Autor: Marija Trišić

RE-KONEKCIJA U KONKORDIJI

U velikoj sali zgrade "Konkordija" Gradskog muzeja Vršac, otvorena je izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije „Re-konekcija“. U pitanju je završna izložba četvrtog Međunarodnog Trijenala Proširenih medija, Multimedijalne umetnosti i Umetnosti novih medija, koje će se ubuduće održavati i u Vršcu.

podeli

Od ukupno 200 radova nastalih u okviru Međunarodnog Trijenala Proširenih medija, Multimedijalne umetnosti i Umetnosti novih medija, u Vršcu su predstavljena dela 15 domaćih i 15 stranih umetnika. Izložba predstavlja, kako kaže selektor Vladeta Stojić, predsednik Sekcije proširenih medija ULUS, esencijalni odnos umetnosti koja interaktivno funkcioniše u svetu i kod nas, i svojevrsni presek našeg društva.

Tv Banat
Sam naziv izložbe – Re-konekcija – ukazuje na potrebu umetnika da svoje sadržaje iz jednog medija premeste u drugi, da bi objasnili prostor i vreme u kojem bitišemo, koliko smo otuđeni, koje su posledice otuđenja na globalnom nivou.

Lala i Sosa, Vila Ravijojla, Reči u kamenu, Nestajanje … šalju specifične poruke, zahvaljujući kojima se mnoge stvari mogu i prikriveno i otkriveno doživeti. Savremena dela ovog tipa neretko jedva dodiruju umetnost, a neke su esencijalno duboke. Zato ih verovatno neće shvatiti mnogi bez poznavanja istorije umetnosti ili akademskog obrazovanja, napominje selektor izložbe.

Tv Banat
I pored toga, izložbu treba posetiti, dodatno i zbog činjenice da izlažu i dve vršačke umetnice – Vesna Tokin i Biljana Bakaluca, ili recimo da je za postavku i poruku Đorđa Stanojevića korišćen i originalni sto Feliksa Milekera…

Zahvaljujući potpisanom ugovoru Gradski muzej Vršac učestvovaće i u narednim trijenalima, a ova izložba može se pogledati do 5.jula.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve