19. Mart 2024.

10:02 SREDA, 22. 05. 2019. - 10:02 Autor: Marija Trišić

“PLAKATI SOLIDARNOSTI” U KC VRŠAC

U maloj galeriji KC Vršac, u saradnji sa Ambasadom poljske i Centrom za multikulturalni dijalog i regionalizam, otvorena je izložba “Plakati Solidarnosti 1981 – 1989”. Izloženi plakati iz perioda ratnih previranja u Poljskoj i rađanja pokreta “Solidarnost”, omogućiće Vrščanima da se upoznaju sa važnim delom istorije sveta i susretnu sa tragovima minulih vremena.

podeli

Tv Banat

Plakat je nekada predstavljao moćno sredstvo borbe, imao je više dimenzija i sposobnost da kroz jednostavnost i snažnu emociju pošalje poruku koju su tada i Poljaci ali i drugi narodi u Istočnoj Evropi željno očekivali. O tome svedoči izložba “Plakati solidarnosti”, koja je posvećena 30-ogodišnjici društvenih promena u Poljskoj.

Ova uska zbirka radova odlikuje se neverovatnom snagom umetničkog izraza, emocijom i jednostavnošću grafičke forme, i predstavlja zapis iz perioda ratnog stanja u Poljskoj, u kojem se rodio Pokret Solidarnosti. Podseća na najveći nenasilni protest u evropskoj istoriji i vreme kada je ideja slobode bila jača od ukroćenog, oduzetog i zabranjenog prava na glas, na mišljenje i nadu u bolje sutra.

Tv Banat

Osim nastajanja i delovanja Pokreta Solidarnosti i harizmatičnog vođe Leha Valense, ovaj period je obeležila i oslobođena umetnička kreativnost, koja je na neki način povezala i naše narode:

Kao mladi student, i konzul Sokolovski učestvovao je u proizvodnji i deljenju letaka, knjiga i novina ovog Pokreta, zbog čega ga je prošle godine predsednik Poljske odlikovao Krstom slobode i solidarnosti. Ovom prilikom izrazio je posebno zadovoljstvo što može da predstavi deo Poljske istorije u Vršcu, istorijskom gradu koji mu je, kao je istakao, izuzetno drag, jer ga je više puta posmatrao i iz vazduha, startujući paraglajderom podno Vršačke kule.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve