31. Maj 2020.

14:19 ČETVRTAK, 7. 03. 2019. - 14:19 Autor: Marija Trišić

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA U GUDURICI

Gudurica je selo sa najviše nacija u vršačkoj opštini. Nekad ih je bilo i više od dvadeset, a sada, kažu, „samo“ 14. Zato se u ovom selu uvek na poseban način obeležava i Međunarodni dan maternjeg jezika.

podeli

Tv Banat

OŠ „Moša Pijade" u Gudurici organizuje brojne tradicionalne manifestacije osvećene multikulturalnosti, višejezičnosti, i bogatstvu različitosti, jer se ovde nastava odvija na srpskom jeziku, u područnom odeljenju u susednom selu na rumunskom, a fakultativno se izučavaju i makedonski i slovenački. Prošle godine je po prvi put u saradnji sa Udruženjem Makedonaca Vardar Vršac obeležen i Međunarodni dan maternjeg jezika, a ovoga puta okupili su još više učesnika.

Tv Banat - Nenad Vasić
„Pošto je 21.februar bio te nedelje kada smo bili na neplaniranom raspustu, zbog epidemije gripa, mi smo proslavu pomerili za današnji dan. Učestvuju četiri udruženja – udruženje Roma, Slovenaca, Makedonaca i Rumuna, i tri škole – naša kao domaćin, i kao gosti OŠ „Koriolan Doban“ iz Kuštilja i „Paja Jovanović“ iz Vršca. Spremili smo kratak, ali bogat program“, objašnjava direktor OŠ „Moše Pijade“ u Gudurici, Nenad Vasić.
Tv Banat - Darko Risteski
„Evo drugu godinu zaredom, veći broj udruženja i veći broj učesnika, na zadovoljstvo svih nas, pre svega meštana Gudurice, i ovo je dobar način da pokažemo multikulturalnost Gudurice, bogatstvo nacionalnih zajednica koje ovde žive, i uopšte – ovo je način da sačuvamo folklor, običaje i pre svega jezik svih zajednica koje žive na našim prostorima“, kaže predsednik Udruženja Makedonaca „Vardar Vršac“, Darko Risteski.
Tv Banat - Natalia Stan
„Maternji jezik je bogatstvo, a narod je cenjen onoliko koliko neguje svoj jezik. U Gudurici živi više nacija, i ovo je bila prilika da danas u OŠ „Moše Pijade“, slovenska, rumunska, srpska, romska i makedonska deca pokažu da čuvaju i noeguju svoj maternji jezik“, navodi Natalia Stan, prof.rumunskog jezika OŠ Koriolan Doban Kuštilj

Sve obrazovne ustanove i udruženja, predstavili su se svojom kulturom, tradicijom i jezikom. Recitovalo se, pevalo i plesalo, izvedeni su dramski prikazi, i prikazana je i video projekcija o Gudurici i njenoj školi, a po završetku programa sva deca učestvovala su u edukativnoj radionici, tokom koje su imala priliku da se upoznaju sa svim jezicima nacionalnih zajednica.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve