31. Maj 2020.

15:41 PONEDELJAK, 4. 03. 2019. - 15:41 Autor: Marija Trišić

MARCIŠOR U VLADIMIROVCU

Praznik Marcišora je stari rumunski običaj kojim se svake godine 1.marta proslavlja dolazak proleća. Datira iz davnih, čak antičkih, prehrišćanskih vremena, a OŠ “1.Maj” u Vladimirovcu proslavila ga je već četvrtu godinu zaredom.

podeli

Tv Banat
Marcišor je mali broš, simbol ponovnog oživljavanja prirode nakon duge zime i simboličan vesnik proleća koji se darivao dragim osobama prvog dana meseca marta, po kome nosi i ime. Verovalo se da će oni koji ga nose okačenog na grudima jedan ili više dana biti zaštićeni od bolesti, bogati i srećni. OŠ 1.Maj u Vladimirovcu svake godine priređuje izložbu Marcišora, i istoimeni festival u kojem učestvuju obrazovne ustanove sa teritorije Vojvodine, u kojima se nastava odvija i na rumunskom jeziku.
Tv Banat - Petru Glanda
“Vrlo je bitno za očuvanje nacionalnog identiteta da proslavljamo ovakve običaje, jer kroz običaje, muziku, folklor i jezik možem o da budemo ono što jesmo, da potvrdimo naš nacionalni identitet i da ga sačuvamo”, istakao je direktor škole Petru Glanda.

Za insititucije, proslava Marcišora predstavlja svojevrsni početak nove radne godine na očuvanju kulture i tradicije. Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji, trudi se da održi i unapredi što veći broj tradicionalnih manifestacija, zbog čega i ova ima njihovu punu podršku:

Tv Banat - Daniel Magdu
“Drago mi je da se već u nekoliko sela profilišu tadicionalne manifestacije specifične za jedno selo, a okupljaju i Rumune iz drugih sela. Na taj način radimo jednu dobru povezanost svih kulturnih činilaca, a ovde imamo i prosvetu, ovde su deca koja imaju svoje školske programe, i na taj način se bolje upoznajemo i bolje stvaramo jednu mrežu međusobne saradnje”, poručio je Daniel Magdu, predsednik izvršnog odbora Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji.
Tv Banat
Generalni konzul Rumunije u Vršcu George Dinu izrazio je zadovoljstvo velikim brojem mladih učesnika festivala, koji na taj način čuvaju tradicionalne običaje, oživljavaju stare rumunske običaje.

Svaka škola učesnica predstavila je tradicionalne narodne nošnje svoga kraja, a festival se završava zajedničkim “kolom prijateljstva”.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve