30. Septembar 2022.

13:09 SREDA, 13. 02. 2019. - 13:09 Autor: Jovana Božić

VRŠAČKI MUZEJ ČUVA DEO EGIPATSKE KULTURE

Impresivna kolekcija sa više od 260.000 objekata i artefakta, od značaja za vršačku zanimljivu, živu prošlost, čini danas posed Vršačkog muzeja. Ovo bogatstvo svedoči o Vršcu i ljudima sa ovog podneblja od perioda prvih ljudskih naseobina u paleolitu do današnjih dana. Jedna od zanimljivijih je svakako egipatska zbirka, koja trenutno nije dostupna javnosti, ali je u pripremi njena stalna postavka.

podeli

Tv Banat
Egipatsku zbirku Gradskog muzeja u Vršcu čini 97 originalnih predmete, većinom sakralne prirode i vezanih za kult mrtvih, koji se brižljivo čuvaju u specijalnim uslovima. Njihovu autentičnost potvrdili su istoričari i egiptolozi, a za muzej u Vršcu najznačajniji je način na koji su dospeli ovde. Naime, svi ovi predmeti u Vršcu se nalaze isključivo zahvaljujući darodavcima, viđenijim Vrščanima, koji su sa svojih putovanja po Egiptu doneli delić egipatske kulture.
Tv Banat - mr Dragan Jovanović, zamenik direktora Gradskog muzeja Vršac.

“Neki od predmeta potiču od našeg čuvenog slikara Paje Jovanovića, jedan deo zbirke poklonio je vršački štampar Vilijam Vetl, za jedan deo predmeta se čak i ne zna od koga potiče, a jedan deo je takođe ugledni Vrščanin Maks Adler poklonio”, objašnjava zamenik direktora Gradskog muzeja Vršac, mr Dragan Jovanović.

Tv Banat

U zbirci se danas nalaze celi ili fragmentovani komadi nakita, amuleti, skarabeji, statuete, obredni i predmeti iz grobnica, koji potiču iz vremena od Srednjeg carstva, do Helenističkog perioda u kojem su Egiptom vladali naslednici Aleksandra Velikog. Iako, nažalost, trenutno nisu, uskoro će biti dostupni javnosti:

Tv Banat
“Predmeti nisu trenutno izloženi u stalnoj postavci, ali je ona u pripremi. U više navrata su već bili izlagani kod nas, jedna izložba je čak bila i u Rumuniji, a sada se priprema stalna postavka, gde će svoje mesto naći i predmeti iz ove egipatske zbirke”, dodaje mr Jovanović.

Susret sa arheološkim zbirkama u muzejima uvek je svojevrsno putovanje kroz vreme, koje nam sačuvanim materijalnim ostacima prenosi duh drevnih civilizacija. Zbog toga, ali i zbog činjenice da ovakve egipatske zbirke nema mnogo muzeja, već sada za nju vlada veliko interesovanje.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve