16. Jun 2019.

14:31 ČETVRTAK, 27. 12. 2018. - 14:31 Autor: Marija Trišić

KUD “SVETI NIKOLA” IZ DETE NEGUJE SRPSKI FOLKLOR I TRADICIJU

Negovanje tradicije kroz folklorne igre i pesme važno je za očuvanje identiteta i integriteta svakog naroda. Još kada to čine oni koji ne žive u državi matici, sve dobija još veći značaj. Kulturno-u,metničko društvo Sveti Nikola iz Dete u Rumuniji, jedno je od 17 društava koje u toj zemlji neguju srpsku tradiciju.

podeli

Tv Banat -  KUD “SVETI NIKOLA” IZ DETE - RUMUNIJA

KUD Sveti Nikola iz Dete, osnovano je 2010 godine. Tada su imali samo deset članova, a danas ih je preko 80. Cilj im je, kažu, da sačuvaju srpski jezik, tradiciju, nošnju, i veru, i preko granice.

Školica folklora ima tri grupe – malu, za uzrast od 3 do 6 godine, srednju od 6 do 11 godina, i veliku grupu od 11 do 14 godina. Izvođački ansambl okuplja mlade od 14 do 28 godina.

A da je zaista tako, potvrđuje i činjenica da se u rad ansambla ukjljučuju i oni koji nemaju srpsko poreklo, jer im se dopada to što rade njihovi drugari.

Tv Banat - KUD “SVETI NIKOLA” IZ DETE - RUMUNIJA

Ne čuvaju samo Rumuni srpsku tradiciju na ovaj način: u ansamblu su i Bugari, Mađari, Slovaci, Nemci, čak i jedna Arapkinja. Iza njih je preko 250 nastupa.

Ovom društvu u radu pomažu i opština Deta, i Savez Srba u Rumuniji koji finansira Vlada Rumunije. Iako je ponekad teško, kažu da kad osete toplinu i ljubav kojom im publika uzvraća – sve drugo postaje nevažno.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vremeplov

Emisije

Pogledaj sve