29. Maj 2020.

15:03 PETAK, 13. 03. 2020. - 15:03 Autor: Marija Trišić

KOLIKO (NE) POZNAJEMO ISTORIJU VRŠCA

Važne i zanimljive teme, kojima nije dovoljno prostora posvećeno u školskom nastavnom programu, inspirišu i predavače i učesnike Javnih časova istorije. Jedan takav, sa temama revolucije 1848/49, borbe za Srpsku Vojvodinu i bitke kod Vršca održan je sinoć u Kulturnom centru Vršac.

podeli

Prvo atipično predavanje o borbi srpskog naroda za svoja prava i autonomiju u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji organizovano je prošle godine u OŠ "Branko Radičević" u Velikom Središtu. Ovoga puta, govoreći o revoluciji 1848/49, zainteresovani su mogli da saznaju nešto više o impozantnim revolucionarima i znamenitim ličnostima tog doba, čija imena i danas nose vršačke ulice.

„Možemo u Vršcu sresti ulice Patrijarha Rajačića, Stevana Knićanina, Đorđa Stratimirovića i tako dalje, spomenik Svetozaru Miletiću, a nedovoljno je znanje, van oficijelnih udžbenika, o tome šta su oni uradili u tom turbulentnom XIX veku, a opet za Srpsku Vojvodinu i srpsku kulturnu elitu i naš narod prosperitetnom veku. Koliko su zaravo značajni takvi markantni likovi poput njih trojice“, navodi Aleksandar Jovanović, inicijator javnih časova istorije.

Tv Banat
Posetioci su imali priliku da čuju više i o Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima na kojoj je svečano proklamovana Srpska Vojvodina i kojoj je prisustvovao 51 delegat iz Vršca, a bilo je reči i o velikim pobedama srpske vojske i poprištima bitaka.

„Posebno možemo da se osvrnemo na našu lokalnu priču, jer je, zapravo, Vršac imao dosta zanimljivo mesto u nekim događanjima, naročito u leto 1848. i kasnije početkom 1849.godine, kad su vođene neke velike bitke, ali je bio značajan i sa stanovišta nekih političkih dešavanja, i različite značajne ličnosti su dolazile u Vršac ili neposrednu blizinu, baveći se nekim dosta značajnim pitanjima“ objašnjava profesor istorije Neven Daničić.

Iako je revolucija 1848/49 zanimljiva sama po sebi, sa stanovišta evropske istorije, priča o ulozi Vršca u svim tim događanjima posebno je interesantna, ali ove teme nisu dovoljno zastupljene u zvaničnim obrazovnim programima, zbog čega nailaze na veoma dobre reakcije publike, profesora i đaka.

Tv Banat

„Puno je događaja kojima bismo mogli sada da se posvetimo i da pričamo o tome, tako da, umesto da biram neki pojedinačni događaj, ja ću radije da preporučim da za početak uzmemo malo da čitamo Milekera, koji je takođe Vrščanin izvanrednog značaja. Prosto mislim da, umesto da pričamo o konkretnim događajima, treba pre da se zamislimo koliko znamo i koliko ne znamo, i gde možemo da potražimo to što ne znamo. Oni koji se interesuju sigurno će moći da, korak po korak, pomalo osvetljavaju zatamnjene teritorije koje definitivno postoje u poznavanju istorije Vršca“, zaključuje profesor Daničić.

Ovakve javne časove inicirao je i osmislio dipl. pravnik, pesnik i predsednik Udruženja "Feliks Mileker" – Aleksandar Jovanović, a u skladu sa njegovom idejom, oni će i u narednom periodu biti održavani u kulturnim institucijama i drugim školama.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve