29. Maj 2020.

16:04 PETAK, 7. 02. 2020. - 16:04 Autor: Marija Trišić

MALI ČAS ISTORIJE U KUŠTILJU

SUBNOR grada Vršca, učenici i nastavnici škole i MZ u Kuštilju, danas su priredili Mali čas istorije, posvećen borcu za slobodu Koriolan Dobanu i doprinosu meštana Kuštilja Narodno-oslobodilačkoj borbi i pobedi nad fašizmom u II sv ratu. Učesnici su položili vence na spomenik poginulim meštanima, a đaci su izveli prigodan program.

podeli

Meštani Kuštilja učestvovali su u odbrani Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu 1941.godine. Od njih 29, jedan je poginuo, a 28 preostalih palo je u nemačko zarobljeništvo. Još jedan, rumunske nacionalnosti, streljan je 1945.godine u logoru u Nemačkoj.

„Mi smo se danas okupili u organizaciji sa Gradom Vršcem, Osnovnom školom „Koriolan Doban“ i Mesnom zajednicom u Kuštilju, da obeležimo i obnovimo uspomenu na ove mlade ljude, koji su svoje živote utkali u temelje naše slobode, i želimo da to bude tradicija. Na današnji dan, 7.februara 1923.godine, rođen je Koriolan Doban Beba, čije časno ime nosi ova škola, i želimo da deca znaju ko se borio za njihovu slobodu, da ih naučimo da vole, čuvaju I brane svoju domovinu“, poručio je predsednik SUBNOR-a Grada Vršca, Dragoljub Đorđević.

„Pričam u svoje ime, evo skoro već dvadeset godina otkad sam u ovoj školi, prvo kao nastavnik a sada ovih nekoliko godina kao direktor, nikada nismo slavili ovaj datum – dan rođenja Koriolana Dobana čije ime naša škola nosi. Zato smo rešili zajedno sa članovima i predsednikom SUBNOR-a Grada Vršca, da ga proslavljamo svake godine, počev od ove. Svke godine ćemo dakle nadalje slaviti ovaj veliki datum, dan rođenja našeg velikog nacionalnog heroja“, dodao je direktor škole Mirča Boldovina.

Učesnici skupa položili su vence na spomenik poginulim meštanima, posađeno je drveće u sklopu akcije podizanja parkova mira, a puna podrška stigla je i od Grada Vršca, koji je uvek negovao antifašističku tradiciju i uspomenu na borce za slobodu našeg naroda. Za neke članove gradskog veća poseta ovoj školi posebno je emotivna:

„Ja sam radio ovde davno, 1994. godine. Prilično vremena je prošlo od tad, 26 godina, ali uvek se radujem kada dođem ovde, jer se setim tih vremena i lepih dana kada sam ovde sa mladim ljudima vežbao matematiku, i kada nam je svima bilo lepo. Razume se, lepo je i sada, jedino što je teško kada vidite da nema dovoljno đaka i da se taj broj smanjuje. Ali to je nešto na čemu treba raditi u budućnosti“, poručio je član gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja, Veljko Stojanović.

Iako ih je možda malo brojem, učenici OŠ koja nosi ime narodnog heroja svim srcem su se angažovali, i zajedno sa profesorima, nastavnicima i učiteljima, spremili program kakav dolikuje Koriolanu Dobanu, i ostalim meštanima koji su učestvovali u borbi za našu lepšu budućnost.

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve