29. Maj 2020.

13:16 PONEDELJAK, 3. 02. 2020. - 13:16 Autor: Marija Trišić

VIŠE OD VEK I PO NEGOVANJA TRADICIJE U KUŠTILJU

U prisustvu članova , prijatelja, predstavnika Gra Vršca, Generalnog Konzulata Rumunije, Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, i gostiju i kolega iz Rumunije, svoj dan proslavilo je Kulturno-umetničko društvo Mihaj Eminesku iz Kuštilja. Bila je ovo prilika da se istakne značaj i uloga ovog društva i mesta u očuvanju kulture i tradicije rumunske manjine u Srbiji.

podeli

Prve kulturno-umetničke aktivnosti Rumuna na ovim prostorima počele su zvanično davne 1869.godine, što znači da svoju tradiciju i kulturu neguju već više od vek i po. KUD Mihaj Eminesku iz Kuštilja svoj dan proslavlja 2.februara, na Sretenje po gregorijanskom kalendaru, i to je uvek je prilika za okupljanje članova i prijatelja, evociranje uspomena, sumiranje rezultata, i definisanje planova i novih ciljeva.

„Prošla godina za nas je bila veoma uspešna. Podigli smo konačno letnju scenu, osvojili smo 1.mesto na velikom Festivalu folklora Rumuna u Vojvodini, obeležili značajan jubilej za naše mesto i lokalni hor. Nastavićemo tako i ove godine, i nadamo se još većim uspesima i značajnijim rezultatima, a uz ovoliku privrženost i aktivnost naših članova, oni sigurno neće izostati“, poručio je predsednik KUD-a, Viorel Balađan.

U svim aktivnostima, ovo KUD ima podršku grada, čiji su predstavnici najavili dalja ulaganja u sređivanje pomenute letnje scene, sanaciju mokrog čvora i prostorija uz scenu, koji će, veruju, omogućiti još uspešniji rad društva i organizaciju kulturnih dešavanja u budućem periodu.

„Kuštilj je ujedno i centar svih tih kulturnih dešavanja, i zahvalni smo našim ljudima u Kuštilju što su prepoznali značaj očuvanje kulturne baštine, što za to odvajaju mnogo svog slobodnog vremena vremena, i rade na tome da iz godine u godinu imamo sve kvalitetniji program. Vidi se koliko je rumunski narod ovde bio uporan u očuvanju svoje tradicije, I mislim da se bit tog naroda ne bi očuvala na pravi način, da ne postoje organizacije poput hora, fanfara, kulturno-umetničkog društva, svih onih koji prenose s kolena na koleno neke kulturne sadržaje“, istakao je pomoćnih gradonačelnice Vršca, Dejan Santrač.

Hor iz Kuštilja prošle godine je obeležio 150 godina rada, a fanfare će u ovoj 2020., obeležiti 110 godina rada, pa će i ovaj jubilej biti proslavljen kako dolikuje, najavili su domaćini.

Povodom Dana KUD Mihaj Eminesku, zbog kojeg su se ovom prilikom okupili, zaslužnim pojedincima i institucijama uručene su Diplome i Zahvalnice za poseban doprinos očuvanju kullture i tradicije.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve