05. Avgust 2020.

14:35 PONEDELJAK, 27. 01. 2020. - 14:35 Autor: Marija Trišić

IZLOŽBOM OBELEŽENO POLA VEKA KLU „PAJA JOVANOVIĆ“

Klub likovnih umetnika „Paja Jovanović“ Vršac osnovan je pre pola veka, bio je među prvima u zemlji, i značajno je uticao na otvaranje slikarskih ateljea, i pokretanje prvih likovnih kolonija. 50 godina postojanja Klub je obeležio velikom izložbom, čiji je pokrovitelj bio Grad Vršac.

podeli

Klub likovnih umetnika "Paja Jovanović" Vršac, osnovan je 1969. godine, a prvih pola veka postojanja obeleženo je izložbom koja je otvorena krajem prošle godine. Punih mesec dana, na zidovima galerije kluba bili su izloženi radovi 29 aktivnih slikara, bilo da su u pitanju amateri, ili oni koji se slikarstvom bave profesionalno, kao i dela deset slikara koji, nažalost, fizički više nisu među nama, ali su i dalje itekako prisutni kroz svoju umetnost. Kao i Paja Jovanović, jedan od naših najvećih slikara, čije ime klub ponosno nosi, ali se nameće pitanje – koliko danas cenimo sve što nam je ostavio u amanet, i koliko nam umetnost zaista znači. Umetnici smatraju – nažalost, ne dovoljno.

Tv Banat
Kako je u predgovoru kataloga izložbe napisao mr Tomislav Suhecki, „svet i vreme u kojem je klub nastao, nepovratno su prošli, motiv i vrednosti zbog kojih je nastao danas su čini se nestali, ali to ne znači da je klub za penziju“. On danas okuplja 120 članova, mahom amatera, ali tu je i preko 40 profesionalnih umetnika, sada već i doktora umetnosti, magistara, i nekoliko mlađih stvaralaca koji su završili master studije, i koji će, nadaju se u Klubu, nastaviti sa negovanjem tradicije. Ova izložba iskorišćena je i za najavu narednih aktivnosti i planova.

Klub je za ovih pola veka organizovao i veliki broj humanitarnih aukcija, sa ciljem da podstaknu i druge da, pomažući druge, čine dobro i sebi. Ipak, slikarstvo danas, kao ni ostale umetnosti, nema onu društvenu ulogu koju je nekada imalo. Ovakve izložbe i jubileji tu su da nas podsete ko smo, odakle potičemo, i kakav su nam zalog ostavili prethodnici, I da ne dozvolimo da istinski identiteti našeg grada neprimetno nestanu, jer ćemo sa njima nepovratno izgubiti i deo sebe.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve