28. Februar 2020.

16:05 SREDA, 11. 12. 2019. - 16:05 Autor: Ana Marić

IZLOŽBA „TRAGOM ZNAMENITIH SRBA“

„Nacionalna fondacija za humanu starost“ organizovala je izložbu ,od Berlina,Beograda ,Šapca do Vršca, „Tragom znamenitih Srba“ dr Laza Lazarević.Postavka izložbe je u galeriji Konkordija Gradskog muzeja u Vršcu u organizaciji SUBNORa Vršac.

podeli

„Siromašne je lečio besplatno a bogati koliko daju“, važilo je za dr Lazu Lazarevića ,lekara,pripovedača,naučnika ,akademika i pre svega humanistu.

Njegovo školovanje i životni put vodili su od Šašca,preko Lajpciga i Berlina ponovo u Beograd ,u Srbiju gde je bio utemeljivač gerontologije kao grane i začetnih prvih zvaničnih medicinskih ustanova:

Tri puta je Laza lazarević napuštao školovanje u Berlinu kako bi pomogao Srbiji.Zastupao je stav da sve kreće od porodice,tradicije i negovanja nasledja.


Izložba je organizovana u saradnji sa SUBNOROM Vršac ,u gradu za koji slovi da ima jedan od najboljih Gerontoloških centara u zemlji i najcenjeniju Neuro-psihijatrijsku bolnicu „dr Slavoljub Bakalović“.

Za to vreme važio je slogan,oni koji su iz unutrašnjosti dolazili u Beograd,nastavljali školovanje u evropskim gradovima i vraćali se u Srbiju i učestvovali u njenom preporodu.

Pogledajte video:


 

podeli

Slične vesti

Vesti