28. Februar 2020.

15:32 PONEDELJAK, 2. 12. 2019. - 15:32 Autor: Ana Marić

DELA CORNELIU BABE U GRADSKOM MUZEJU

U Gradskom muzeju u Vršcu sinoć je otvorena gostujuća izložba Nacionalnog muzeja umetnosti iz Bukurešta ,izložba jednog od najplodnijih i najpoznatijih rumunskih slikara Corneliju Babe. Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici republičke,pokrajinske i gradske vlasti kao i članovi diplomatskog kora i kulturne scene obeju zemalja.

podeli

Dela Rembranta XX veka ili „Posrnulog princa“ kako ga je i sam Hamerštil nazvao ,Corneliu Babe ,nakon tri godine napora sa obe strane granice, izložena su u galeriji Gradskog muzeja u Vršcu .

Značaj izložbe ,i njena umetnička vrednost koja se svrstava u najznačajniju u poslednjih sto godina, istakli su i predstavnici Ministarstva kulture.

 

Izložba je realizovana zahvaljujući svesrdnoj saradnju sa Konzulatom Rumunije u Vršcu i njihovim naporima da dela svog najplodonosnijeg slikara predstave u Srbiji.

„ Kada smo mislili da se naš san ostvari on se i ostvario.Zato je ovo samo početak saradnje dveju država na kulturnom polju kroz projekte i prekograničnu saradnju“

Da vest iz kulture može biti prva i da to jedan grad izdiže iz svakodnevice i naglašava njegove prave vrednosti ,pokazano je i ovog puta.

 

Teški potezi četke na platnu, slike kuluka i naroda orobljenog ideologijom ,podsetili su i Srpsku i Rumunsku stranu na godine za vreme kojih ih je delila čelična granica.

Izložba slika Corneliju Babe,Nacionalnog muzeja iz Bukurešta ,naredna dva meseca moćiće da se pogleda u Gradskom muzeju u Vršcu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti