19. Januar 2021.

16:31 PETAK, 15. 11. 2019. - 16:31 Autor: Marija Trišić

„LAPSUS MEMORIE“ DARKA KOJIĆA PREMIJERNO U VRŠCU

U Gradskoj biblioteci u Vršcu sinoć je premijerno predstavljen novi, četvrti roman Vrščanina Darka Kojića „Lapsus memorie“, u izdanju Književne omladine Srbije. U pitanju je političko-istorijski triler, koji obrađuje vreme komunizma u bivšoj Jugoslaviji.

podeli

I „Lapsus memorie“ Darka Kojića je istorijsko-psihološki roman, koji se bavi običnim čovekom unutar velikih značajnih događaja u našoj prošlosti. Ovoga puta, opisan je period komunizma u bivšoj Jugoslaviji, od završetka II sv.rata do 90-tih godina prošlog veka, koji autor smatra jednim od najgorih u našoj istoriji. Posebno skreće pažnju na male ljude, koji svojim greškama u pamćenju i dalje rade na samouništenju našeg naciona.

Glavna mesta dešavanja u knjizi su koncentracioni logor Goli otok, i ženski logor na ostrvu Sveti Grgur u Hrvatskoj, a događaji opisuju, nažalost i danas prisutnu, viševekovnu i jasnu mržnju između dva naroda. Za razliku od prethodna tri romana, ovaj ne sadrži biografske lične ili porodične elemente autora, već nauštrb njemu svojstvene književne introspekcije, ima znatno više naracije.

Prva tri Kojićeva romana su nagrađena – „Stege i lanci“ kao najbolji roman prvenac na konkursu „Pegaz“, a „U prošlosti kad te sretnem“ i „Pronađeni oganj“ – prvim nagradama na književnom konkursu za afirmisane autora „Raskršća“. I novi roman „Lapsus memorie“ je, kao i prethodne, izdavačka kuća kao svog kandidata predložila za NIN-ovu nagradu. Reklo bi se - s razlogom.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve