02. Jul 2020.

12:49 ČETVRTAK, 26. 09. 2019. - 12:49 Autor: Marija Trišić

ŠAKUHAĆI KONCERT U VRŠCU

Japanska ambasada u Srbiji, organizovala je sinoć koncert japanskog umetnika Yosuke Irie, u Beogradskoj filharmoniji. Ovaj poznati japanski muzičar, svira šakuhaći flautu izrađenu od bambusa, i nastupao je u više od 40 zemalja sveta, a zahvaljujući saradnji ambasade i Udruženja srpsko-japanskog prijateljstva „Hanami“ iz Vršca, umetnik je priredio koncert i u Gradskom muzeju u Vršcu.

podeli

Poznati šakuhaći muzičar i kompozitor Josuke Irie na koncertu u Vršcu odsvirao je 7 kompozicija: Ždral traga za gnezdom – nepoznatog autora, Pet komada za Šakuhaći koje je napisao Makoto Moroi, i svoje kompozicije Efemeralni okean, Trka sudbine, Drvo života, Fenomen zemlje i Duh Samuraja. Kao i obično kada se prvi put predstavlja u nekoj zemlji, spremio je kombinaciju tradicionalnih i modernih komada.

Tv Banat - Yosoko Irie„Veoma sam zahvalan što je publika došla u ovako velikom broju, da vidi i čuje ovaj tradicionalni japanski instrument. Nadam se da su uživali. Ja se osećam jako dobro, lepo su me prihvatili, veoma pozitivno, i osećao sam se skoro kao da sam u Japanu.“

A da je publika zaista uživala, pokazalo je to što su aktivno učestvovali u koncertu, postavljali pitanja, pojedini čak i probali da nešto odsviraju na ovom instrumentu. Ova japanska vertikalna flauta napravljena je od bambusa, i ima tradiciju dugu 1300 godina. Prevedeno "shaku" znači stopalo, a "hachi" – osam, a 1,8 japanskih stopa ili 54,5 centimetara je njena standardna dužina. Za sviranje se koristi posebna tehnika disanja i pokreti glave, a zvuk koji se čuje stvara jedinstvenu harmoniju melodije i suptilne vibracije instrumenta.

Tv Banat - Adrijana Barši, predsednica Udruženja srpsko-japanskog prijateljstva „Hanami“ Vršac „Ambasada Japana u Republici Srbiji zaista udruženju Hanami pruža neverovatnu podršku, pa svi interesantni gosti dolaze i kod nas. Zahvaljujući Vrščanima koji rado slušaju japansku muziku i uče sve o Japanu, i Yosuke Irie je večeras u Vršcu“.
Tv Banat - Nataša Maljković Čonić, članica gradskog veća zadužena za oblast kulture„Možemo da se pohvalimo saradnjom sa svim ambasadama, i kulturnom razmenom sa kulturnim forumima brojnih zemalja, i to su programi koje Grad finansijski podržava. Evo večeras mi je zaista čast da je u Vršcu jedan izvanredan umetnik, I drago mi je što ponovo na ovaj način možemo da ugostimo i Ambasadu Japana“.
Josuke Irie živi u Tokiju, i pripada čuvenoj Tozanovoj školi šakuhaćija. Nastupa u Japanu i širom sveta, i do sada je imao koncerte u više od 40 zemalja. Veoma je prisutan u japanskim medijima i često se pojavljuje u TV emisijama, gde svira šakuhaći, a osim u Vršcu koncert je u našoj zemlji održao još samo u Beogradu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve