01. Mart 2021.

12:36 ČETVRTAK, 26. 03. 2020. - 12:36 Autor: Marija Trišić

DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI AKTIVNI I TOKOM VANREDNOG STANJA

Prikupljanje krvi u svim ovlašćenim transfuzijskim ustanovama odvija se prema planiranom rasporedu, jer su krv i komponente krvi stalno potrebni pacijentima. Zbog neophodnosti poštovanja svih mera zaštite, današnja akcija u Vršcu održana je u prostorijama Crvenog krsta.

podeli

Ni vanredno stanje ni novi korona virus nisu omeli dobrovoljne davaoce krvi u ovoj humanoj misiji. Prvi put otkad se akcije organizuju u saradnji sa Zavodom za tranfuziju krvi Vojvodine, prikupljanje krvi u Vršcu nije se odvijalo u uobičajenim prostorijama MZ Živa Jovanović, već u Crvenom krstu.

Tv Banat -  Suzana Cvetanović, sekretarka Crvenog krsta Vršac.

„Postoje određeni uslovi koji se moraju ispuniti, iz tog razloga akcija se danas organizuje u Crvenom krstu, kako bismo obezbedili više prostorija gde će tehničari biti odvojeni, dobrovoljni davaoci krvi koji popunjavaju upitnike, gde se obavljaju pregledi i gde se daje krv, kako u jednoj prostoriji ne bi bilo više od petoro ljudi“, objašnjava sekretarka Crvenog krsta Vršac, Suzana Cvetanović.

I pored ove, malo drugačije procedure, i nešto dužeg čekanja, odziv davalaca bio je zadovoljavajući, čak i veći od očekivanog.

„Uvek sam voleo da dođem da pomognem u svakoj situaciji kada je to neophodno“, kaže višestruki davalac, Andrija Ratković. Ne smeta mu što mora da čeka duže nego inače: „Naravno da mi ne smeta, takva je situacija i svi treba da se pridržavamo nekih mera i pravila. I treba da damo primer drugima, u ovim teškim vremenima kada je neophodno da postoji izražena empatija prema drugima“ dodaje Andrija.

Tv Banat
Zbog situacije sa novim korona virusom, krv ne mogu davati oni koji su prehlađeni, kašlju, imaju kijavicu ili povišenu telesnu temperaturu, oni koji su u poslednjih 28 dana putovali van Srbije, ili su bili u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom. Ni prikupljena krv ne ide odmah do korisnika.

„Rade se standardne analize koje su i do sad rađene, ali se krv ne pušta odmah u dalju distribuciju. To je i savet, odnosno poruka davaocima, dok traje vanredno stanje, da je svako ko nakon davanja krvi u narednih 14 dana od dana davanja primeti bilo koji simptom respiratorne infekcije, dužan da o tome obavesti naš zavod, kako ta kesa ne bi bila puštena u promet“, ističe dr Mirosla Petković iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Prema poslednjim informacijama, trenutno na teritoriji Vojvodine ne postoji deficit nijedne krvne grupe, ali je svakako ponovljen apel davaocima da se odazovu narednim akcijama, u što većem broju.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Produkcija

Emisije

Pogledaj sve