02. April 2020.

11:46 UTORAK, 24. 03. 2020. - 11:46 Autor: Marija Trišić

APEL DOBROVOLJNIM DAVAOCIMA KRVI

Prikupljanje krvi u svim ovlašćenim transfuzijskim ustanovama se odvija prema planiranom rasporedu, jer su krv i komponente krvi stalno potrebni pacijentima. Nova akcija dobrovoljnog davanja krvi u Vršcu održaće se u četvrtak, 26.marta od 09 do 12h u prostorijama Crvenog krsta Vršac u Zmaj Jovinoj 9.

podeli

U situaciji u kojoj se nalazimo, vezanoj za Covid-19, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno, a mora se uzeti u obzir da se može očekivati smanjen broj zdrave populacije koja može dati krv, i smanjen odziv dobrovoljnih davalaca, zbog uticaja javno-zdravstvenih mera koje se preduzimaju. Svi koji su zdravi, mogu i žele da daju krv, ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa korona virusom.

U Vršcu se naredna akcija organizuje u četvrtak, 26.marta od 09 do 12h u prostorijama Crvenog krsta Vršac u Zmaj Jovinoj 9. Molimo davaoce da ne dolaze ako su prehlađeni, kašlju, imaju kijavicu ili povišenu telesnu temperaturu, ukoliko su u poslednjih 28 dana putovali van Srbije, ili su bili u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom. Vrlo je važno da se akciji odazovu svi oni koji se osećaju zdravo, jer su u svakom momentu krv u komponente krvi potrebni pacijentima“, poručuje sekretar Crvenog krsta Vršac, Suzana Cvetanović.

Crveni krst Vršac i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine podsećaju davaoce krvi na obavezu da, u slučaju pojave znakova zarazne respiratorne bolesti do 14 dana nakon davanja krvi, telefonom obaveste o tome ovlašćenu transfuzijsku ustanovu u kojoj su dali krv.

Pored ovih akcija, Crveni krst Vršac svakodnevno je na raspolaganju građanima, posebno starijoj populaciji i ugroženima.

Ono što je primarno u našoj organizaciji tokom ove situacije sa COVID-19 u čitavoj zemlji, jeste program narodne kuhinje, odnosno da se obezbedi topli obrok za sve korisnike. Za sve one koji su stariji od 65 godina, dostava se vrši na kućnu adresu, kao i za lica koja imaju određena oboljenja, jer ne želimo da izlaženjem iz kuća ugroze sebe i druge“, navodi Cvetanovićeva.

Isto tako, građanstvo može da nas pozove na kontakt telefon 013/830-648, tu smo da pomognemo građanima, i da svi oni koji nisu u mogućnosti da izađu iz svoje kuće, da im dostavimo namirnice koje su im potrebne“, dodaje ona.

Kol centar Crvenog krsta Vršac, na broj 013/830-648, dostupan je građanima svakog dana od 08 do 16h.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti